muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Els alpinistes illencs acorden abandonar l'atac a l'Everest

No hi ha indicis de finestra a curt termini i la cascada de gel comença a liquar-se

JOAN CARLES PALOS. Enviat especial a l'Everest.

«Ens sap molt de greu, després de tot el suport que hem rebut de la ciutadania, de la confiança que han dipositat en nosaltres institucions públiques i privades, però la situació no ens permet de continuar endavant», explicà ahir Tolo Calafat.

L'expedició mallorquina a l'Everest ha decidit finalment abandonar i renunciar al seu setge contra la gran muntanya, tot i el raig d'esperança que es desprenia d'algunes de les darreres previsions. Ha estat una decisió difícil, molt discutida i, en certa manera, dramàtica, i en algun moment han botat les llàgrimes d'impotència.

«Sincerament, no me'n vaig satisfet. Però fins avui ningú no ha aconseguit fer cim per la ruta sud i els que ho han intentat han tornat amb greus problemes de congelacions. A més, les condicions de vent no han millorat a partir dels vuit mil metres, la cascada s'està liquant i s'acosta el monsó. La cosa s'ha complicat de tal manera que amb una dubtosa possibilitat de finestra per fer cim a començaments de juny ens hi jugam la vida de mala manera», afegí Tolo Quetglas.

Eren les 15.30 hores i a la tenda menjador tot eren cares llargues. Oli llegia a l'ordinador, i en presència dels seus companys («els dos Tolos»), la darrera previsió meteorològica obtinguda d'una de les fiables i prestigioses webs d'expedicions, Adventurer Weather. L'escalador aragonès Carlos Pauner i el seu company de cordada, Javier Pérez, també hi eren presents. Les dades són prou clares. Fins dia 1 de juny no es comencen a perfilar unes variables que facin pensar en una hipotètica finestra: el vent baixa de 100 a 36 km/h, mentre que la humitat ho fa del 12 al 6%. Quant a la temperatura en el cim, aquesta es manté al voltant dels 23ºC sota zero, mentre que la mínima al camp base s'ha incrementat cinc graus a les darreres 48 hores.

Per Joan Olivieri «Oli», la seva preocupació no és tant «que ens la juguem per una cascada de gel perillosa i inestable, a més d'unes condicions de vent infames a partir del coll Sud fins al cim. Sinó que en aquest joc també hi entren els xerpes, i pensam que tampoc no seria ètic arriscar la seva vida de manera gratuïta».

L'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» inicia avui l'organització de la seva tornada a Katmandu, on és Jopela des de fa més de quinze dies a l'espera del grup. Tot i que tenen un vol concertat per al 10 de juny, és molt probable que intentin avançar-lo una setmana.

Per les notícies que ens arriben, Alpine Ascents International, l'expedició de dones iranianes, Mountain Madness, Adventure Consultants i Henry Todd intentaran fer cim en els pròxims dies. Tot i les males previsions meteorològiques, les comercials faran un intent de cim «a la desesperada per satisfer els seus clients», comentà Carlos Pauner. Mentrestant, en el camp base avançat (6.400 m) sobre la glacera de Rongbuk (ruta nord) ja no queda cap expedició, llevat de la liderada per Mr. Park i que té per objectiu recuperar els cossos de dos escaladors coreans morts l'any passat sobre la carena de l'Everest a 8.700 metres d'altura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.