Troben un conjunt de restes d'ossos humans sota unes obres en el centre

L'Ajuntament ha adreçat un informe a Patrimoni perquè s'investigui la nova troballa

Les restes d'ossos humans estan tapats a la plaça.

TW
0


La troballa de restes d'ossos humans en el subsòl del centre de Manacor, just als peus de l'església dels Dolors, evidencia que el trasllat dels cadàvers enterrats a l'antic cementeri -actual parc municipal- no fou total. Quedaren algunes peces òssies, sense determinar, enterrades sota el paviment actual de la plaça Rector Rubí.

Despús-ahir, la perforació de les noves jardineres per plantar-hi arbres tragué a la llum aquesta troballa d'un conjunt d'ossos humans que podrien ser extremitats superiors. La troballa de la plaça Rector Rubí fou confirmada ahir per l'arqueòloga municipal, Magdalena Salas, la qual adreçà un informe a Patrimoni del Consell perquè sigui estudiat pels tècnics.

Tot i que Salas no s'aventurà a datar la cronologia de les restes humanes, apuntà que «probablement es tracti de restes d'ossos humans dels enterraments de l'antic fossar de Manacor, ubicat a l'actual carrer d'Artà». Tanmateix, segons l'arqueòloga municipal, «són unes restes difícils de datar que s'emmarcarien dins una franja cronològica molt ampla, que va des de l'època medieval fins ben entrat el segle XVIII».

Enterrats vora els ossos humans, també s'han trobat nombroses restes de ceràmica comuna. Una ceràmica, emperò que «en emprar-se com a utensilis de cuina des de l'època medieval fins al segle XVIII o fins i tot el XIX, no ens permet afinar la cronologia exacta de les restes humanes».

Tot i això, Salas ha descartat que siguin ossos humans procedents de l'època talaiòtica ni tampoc romana, sinó de l'època medieval cap endavant, després d'una primera inspecció ocular. A l'espera de les actuacions posteriors, l'arqueòloga ha ordenat que es tapin els dos clots de terra on s'han trobat les restes i no es planti cap arbre. Des de l'Ajuntament es farà una proposta, que posteriorment serà contrastada amb Patrimoni.

Ahir matí, els dos profunds solcs on es trobaren els diferents ossos humans estaven totalment tapats per unes enormes fustes. Mentrestant, els operaris continuaven amb la plantació de la resta d'arbres que ara se sumen a la imponent olivera que se sembrà la passada setmana.

El cementeri medieval de Manacor estava ubicat fora del perímetre del nucli de població. El límit era el temple parroquial que durant l'Edat Mitjana tenia la capçalera orientada en direcció oposada a l'actual.

A més, el temple s'emplaçava en un lloc estratègic perquè estava més elevat que no pas la resta de construccions i habitatges provats. El fossar medieval s'estenia des del pendent de l'actual carrer d'Artà. Posteriorment, el cementeri medieval es traslladà a l'actual parc municipal.