algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
26°

El CES diu que el debat turístic a les Balears està mancat d'unes estadístiques «fiables i oficials»

A la seva memòria econòmica i social, la institució destaca el ritme de creixement feble de les Illes

Quan tot el món turístic està immers en un ampli i complex procés de discussió sobre els possibles canvis que s'han de realitzar en la seva activitat, el Consell Econòmic i Social de les Balears (CES) assenyala «la manca d'unes estadístiques fiables i oficials que puguin orientar la presa de decisions i donar als debats uns fonaments sòlids». Aquest fet suposa que una institució com aquesta no pugui disposar de dades oficials sobre una variable «tan rellevant» com els ingressos turístics o la durada mitjana de les estades. Per això, tot allò que haurien de ser certeses queda atrapat a l'estadi de les «estimacions».

Així es desprèn de la Memòria del CES sobre l'economia, el treball i la societat de les Illes Balears 2003, que fou presentada pel catedràtic de la UIB Josep Ignasi Aguiló ahir capvespre al saló d'actes del Parlament balear. El document destaca la recuperació feble de l'economia illenca després d'un any «moderadament positiu». Així, tot i les «importants fortaleses» dels principals indicadors -la taxa més alta d'ocupació-, una inflació (2,9%) superior a la de la resta de l'Estat tornà a donar l'any passat «una pèrdua relativa de competitivitat dels béns i serveis». A aquest fet s'hi afegeix un preu per metre quadrat construït un 21% més alt que la mitjana espanyola.

Mentre que l'agricultura i la indústria es troben estancades i la construcció mostra un decreixement de l'activitat, el turisme, amb una participació del 60% en la producció illenca, «ha viscut un 2003 intens amb la supressió de l'ecotaxa i el debat sobre el canvi de model». En aquest sentit, el CES conclou que «les destinacions de les Balears mantenen encara una bona imatge, una bona quota de mercat i una bona xifra de negoci, malgrat que la ràpida evolució dels gusts i la ràpida adaptació de les destinacions competidores a les noves tendències minimitzin el creixememt turístic balear».

La memòria del Consell Econòmic i Social de les Balears va ser presentada en seu parlamentària pel president de la comissió de treball d'elaboració de la memòria, Josep Igansi Aguiló, en un acte que comptà amb la presència del president del Parlament, Pere Rotger; el president del CES, Francesc Obrador; els vicepresidents de la institució, Josep Oliver i Manuel Cámara; el secretari general del CES, Pere Aguiló; i l'assessor econòmic de l'organisme, Ferran Navinés.

Habitatge
Les Balears se situen en el grup capdavanter de les comunitats autònomes amb preus d'habitatge més elevats i amb un major ritme de creixement. El 2003, el preu del metre quadrat construït a les Illes fou un 21 per cent més alt que la mitjana espanyola.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.