lluvia ligera
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
22°

El Consell declararà BIC els centres històrics de set municipis mallorquins

El Pla Territorial proposa l'ampliació dels conjunts històrics d'altres cinc localitats

79278

El Pla Territorial proposa l'ampliació del conjunt històric de Valldemossa, entre altres.

El Consell de Mallorca ja té definida la protecció dels cascs històrics de Mallorca. En el Pla Territorial de Mallorca es preveu la declaració com Bé d'Interès Cultural (BIC) de set municipis i ampliar la protecció de cinc conjunts històrics ja existents. El Consell de Mallorca preveu en el Pla Territorial iniciar l'expedient per a la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) dels nuclis històrics dels municipis de Sóller, Campos, Santanyí, Sineu, Pollença, Llucmajor i Porreres i ampliarà els conjunts històrics existents corresponents a Manacor, Valldemossa, Binissalem, Petra i Felanitx.

Després de l'estudi de les al·legacions, el Pla Territorial de Mallorca que s'aprovarà el desembre també proposa la mateixa declaració per als següents conjunts històrics de petites dimensions: Ruberts, Jornets, ses Olleries, ses Coves, ses Alqueries, Biniali, Biniaraix, Ullaró i Galilea. El Consell de Mallorca deixa clar així mateix en les disposicions addicionals sobre la conservació del patrimoni històric que el planejament municipal als diferents municipis afectats «haurà de preservar i adoptar mesures amb la finalitat del manteniment de les trames urbanes originàries derivades de les Ordenacions de 1300 del rei Jaume II».

Pollença, Llucmajor i sa Pobla havien presentat al·legacions en contra de la protecció dels seus cascs antics, sol·licitant l'eliminació de la proposta per a la declaració de BIC. Pollença entenia que la declaració suposaria un obstacle per demanar llicències, encara que Bartomeu Vicens, conseller d'Ordenació del Territori, ha aclarit que no farà falta suspendre les llicències amb l'elaboració del catàleg. L'Ajuntament de sa Pobla havia justificat en les al·legacions que el seu nucli antic no té cap interès històric. Per al Consell, l'interessant del seu cas antic era el traçat urbà originari de les Ordenacions de Jaume II, per això l'organisme insular ha inclòs una clàusula específica segons la qual s'ha de preservar, encara que el centre històric no serà declarat BIC.

Finalment, el Consistori de Llucmajor argumenta que ja té elaborat un catàleg, però no és suficient. Al catàleg consten els edificis més emblemàtics, però és tot el conjunt de tots els edificis el que conforma el nucli urbà. El Consell de Mallorca també ha inclòs en el Pla Territorial de Mallorca definitiu el petit nucli de Jornets, situat en el terme municipal de Sencelles, que no constava a l'anterior document.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.