La incorporació de la dona a la funció pública és un fet constatable en el conjunt de l'Estat espanyol. En els darrers 25 anys, i segons un estudi oficial del Ministeri d'Administracions Públiques i l'Instituto de la Mujer, la presència de dones que treballen a les institucions ha passat del 27 a gairebé el 50%.
Aquest procés cobra major magnitud si observam les estadístiques de l'Administració autonòmica de les Illes Balears. Dels 20.700 efectius que fan a feina a la CAIB un total de 13.805 són dones, cosa que representa més del 66% del personal.
I és que «guanyen» en totes les tipologies de contractació. Dels funcionaris de carrera, per exemple, 5.661 són dones i només 3.403 homes. Les xifres respecte dels interins són de 2.752 a 1.093 a favor d'elles. Quan parlam de contractes laborals dins l'Administració, la presència femenina gairebé hi dobla la masculina.
La conclusió és que de cada 10 persones que treballen a les diferents conselleries i organismes autonòmics 6'6 són dones. Per darrere de les Balears, a distància, se situa Aragó, amb una «quota» femenina del 60'6%; Astúries, amb un 60'2 i la Rioja, amb un 59'6 vénen després en el rànquing. A la coa hi trobam Navarra, amb només un 45,9%; Melilla, amb un 40,5 i Ceuta, amb 29%.
Però la majoria femenina a les diferents plantilles de la CAIB no és tradueix encara en percentatges similars quan es tracta de llocs «d'alta responsabilitat». Així, dels dotze consellers que formen el Govern del president Jaume Matas només cinc són «conselleres». Tot i així, és un percentatge superior al que presentava el gabinet del Pacte de Progrés.
D'altra banda, l'Executiu autonòmic és conscient que la incorporació progressiva de les dones al món laboral no ha anat acompanyada d'un alleujament considerable de les responsabilitats domèstiques i familiars. Per això, i mentre la societat i la pedagogia fan la seva feina, la Conselleria de Presidència i Esports, la titular de la qual és Rosa Puig, prepara un pla de família que vol ajudar les treballadores públiques a conciliar els àmbits privat i laboral.
Conjuntament amb la Conselleria d'Interior i Funció Pública, Puig articularà iniciatives que incrementaran el temps de baixa per maternitat, flexibilitzaran els horaris de feina i facilitaran els permisos necessaris per a la cures de persones dependents. I és que a l'hora de demanar una baixa per atendre gent d'edat o malalts, les dones també són majoria.