cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

El batle Antoni Amer, una història que fou robada al poble manacorí

Antoni Tugores presentà el llibre sobre l'edil assassinat el 1936


«La por i la vergonya ens han impedit conèixer aquesta història. Una història robada que se'ns ha segrestat a tots els qui hem nascut després de la guerra. Tanmateix, per als vençuts es reserva el silenci més fosc. Ara l'hem rescatat i l'hem tornat a la història». Amb aquestes paraules l'escriptor manacorí Antoni Tugores introduïa la seva visió sobre el darrer batle republicà de Manacor, Antoni Amer Garanya, el qual fou assassinat a les acaballes de l'any 1936 al cementeri de Son Coletes.

Tugores presentà divendres al vespre en el Teatre de Manacor la seva darrera publicació, amb el títoEl batle Antoni Amer Garanya. La història robada. En paraules de l'autor, es tractà d'un dels fets més «trists» i cruels de la guerra del 36 a Mallorca i que ell ha tret de l'oblit sobre la base d'una abundant documentació inèdita i oral.

L'acte va ser molt emotiu, perquè hi eren presents la pròpia filla del batle republicà, Dora Amer i altres dels seus descendents, com també una àmplia representació de persones que visqueren el drama del 36 de ben a prop. En un acte sense precedents, l'actual primer edil de Manacor Antoni Pastor també acudí a la presentació. Tugores intentà transmetre al públic una visió històrica d'Antoni Amer, allunyada de les connotacions de llegenda que sempre l'han condicionada.

L'escriptor Jaume Santandreu i l'historiador i professor de la UIB Arnau Company foren els encarregats de començar els parlaments. Santandreu destacà que aquest treball sobre el darrer batle republicà «és molt més que un llibre». Un volum amb «una missió ben clara: que la història del batle Amer no es torni a repetir».

Arnau Company destacà que l'obra de Tugores «recupera un personatge emblemàtic de la història de Mallorca, que tingué una projecció més enllà de les fronteres illenques».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.