Unió Mallorquina (UM) va impedir ahir al Consell Insular de Mallorca que s'aprovassin dues mocions presentades pel PSM-EN per reforçar la normalització lingüística tant dedins com fora de Mallorca. La primera de les mocions tractava que el CIM instàs «el Govern de les Illes Balears a mantenir l'emissora de ràdio Som Ràdio o, abans del seu tancament, a oferir alternatives que cobreixin la seva absència del mapa radiofònic de les Illes Balears».
Després que la consellera del PSM Bàrbara Bujosa defensàs la reobertura de l'emissora, el seu homòleg del PP, Joan Font, va denunciar que aquesta moció responia «a l'eterna propaganda catalanista». Font va afirmar que «no és ver que el PP volgués tancar Som Ràdio. De fet, teníem un nou equip preparat. Ara, ens vàrem trobar que era una emissora il·legal i pirata».
En aquest sentit, Font va assegurar que el Pacte de Progrés va actuar amb «prevaricació» ja que «tot i que sabia que era irregular va apostar per la continuïtat de l'emissora» i va avançar que el buit deixat per Som Ràdio l'omplirà la ràdio autonòmica. A més, Font va retreure al Pacte que tancàs Ràdio Marratxí perquè «tenia èxit, no era catalanista, i políticament correcta» i va assegurar que si varen mantenir Som Ràdio era perquè complia aquestes condicions.
Per la seva part, Dolça Mulet, d'UM, va acusar del tancament de Som Ràdio «a la mala gestió del PSM», per no aconseguir una freqüència legal per aquesta i va defensar l'emissora del CIM, Ona Mallorca, com l'hereva de la tasca que realitzava Som Ràdio. Des del PSIB, la consellera Aina Rado va demanar al PP que dugués les seves acusacions de prevaricacions als tribunals o que les retiràs.
D'altra banda, PP i UM varen votar junts també per rebutjar «reafirmar la unitat de la llengua catalana» i l'acord que divideix en valencià i en català l'actual ensenyament de la llengua de Ramon Llull a les Escoles d'Idiomes. En aquest punt, el conseller del PP Joan Fageda i el d'UM Bartomeu Vicens varen defensar la unitat de la llengua catalana però varen dir que la divisió de català i valencià es fa d'acord amb la voluntat del poble valencià i que «per molt que no ens agradi, s'ha de respectar».
Tot i que en aquests punts hi va haver bastant de consonància entre PP i UM, una proposta del PSIB, defensada per Andreu Crespí, va trencar per alguns moments aquest pacte. UM va fer costat d'instar el Govern central que les comunitats autònomes tenguin un representant al Consell de Ministres de la Unió Europea. Tanmateix el debat entre Crespí i Fernando Rubio (PP) va ser encès, sobretot quan Crespí dubtà que un «esquelet» estatal rígid fos millor que un de flexible i afirmà que els «esquelets dels animals evolucionats, entre els quals m'imagín que vostè està inclòs, són millors perquè són més flexibles».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.