Comerç Just, una alternativa solidària al comerç habitual cada cop més estesa a Palma

S'Altra Senalla, Namaste o Bon Lloc són exemples que demostren l'èxit de la iniciativa

TW
0

M.REYERO.Palma.
En un món cada cop més globalitzat, és possible fugir de les multinacionals? Es pot consumir de manera «intel·ligent»? La xarxa de Comerç Just ho demostra: és un instrument per canviar la injustícia provocada per la inequitat nord-sud a través de la comercialització de productes dels països més pobres. I a Palma trobam cada vegada més botigues amb «productes solidaris».

Un exemple d'aquesta xarxa és S'Altra Senalla, una associació de tendes que neix l'any 1994 a Palma. Preconitzant un comerç equitable, té la pretensió de ser un espai d'informació i de venda de productes provinents d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia.

«Quan vam obrir la primera botiga, no hi havia cap experiència de Comerç Just a Mallorca», explica la gerent de l'associació a Palma, Marta Pizarro. La botiga, abans al carrer de l'Oli, es traslladà el mes de maig passat a 31 de desembre, més transitat, on tenen un local molt més ampli. «En aquests tres mesos hem triplicat les vendes», assegura Marta.

Què ofereix S'Altra Senalla? «Productes d'artesania, tèxtils i d'alimentació produïts pels països més pobres», precisa.

S'Altra Senalla no és l'únic exemple de Comerç Just que trobam a Palma. La Fundació Vicenç Ferrer és una ONG que té un programa de cooperació a l'Índia. Namaste és una de les seves botigues. «Les dones són les que estan pitjor considerades a l'Índia», explica una voluntària de la fundació, Angelines, «per això se'ls faciliten les matèries primeres amb les quals elles elaboren artesania. Nosaltres només actuam com a intermediaris, pagant-los un preu just, i així surten endavant».

Molts restaurants vegetarians de Ciutat també s'han apuntat al Comerç Just, com Bon Lloc, al carrer Sant Feliu. «Per elaborar els nostres plats compram alguns productes a S'Altra Senalla», indica Juanjo Ramírez, encarregat del restaurant. «El projecte ens semblà molt interessant i ara som fidels a aquests productes», diu Juanjo.

Quina és la lògica del Comerç Just? Tots els que hi participen hi coincideixen: «És una qüestió de solidaritat. No es tracta de donar almoina al Tercer Món, sinó d'aconseguir que es valguin per ells mateixos amb la seva feina».