muy nuboso
  • Màx: 11.42°
  • Mín: 7.77°
10°

Un pacte no escrit entre PP i UM nega més competències al Consell

El procés descentralitzador quedarà frenat durant els quatre anys de legislatura

98426
Tomeu Vicens, Maria Antònia Munar, Jaume Matas i José María Rodríguez signaren dimarts l'acord de governabilitat.

J. TORRES. Palma.
L'acord de governabilitat signat dimarts entre el president del PP, Jaume Matas, i la presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, no posa per escrit tot el que han pactat les dues formacions. El pacte no escrit fixa la congelació del traspàs de noves competències al Consell de Mallorca durant els quatre anys de legislatura, la retirada del recurs a la Llei de consells quan s'aprovi la Llei de grans ciutats, i la necessitat d'acord entre els dos partits per crear una comissió d'investigació al Parlament.

El primer punt d'aquest acord frenaria el procés de descentralització cap al Consell i, a la vegada, en contendria el progressiu enfortiment. El pacte no afecta les transferències de Benestar Social ja pactades, que arribaran al Consell de Mallorca a principis del 2003.

Tant UM com el PP havien proposat en els seus programes electorals el traspàs de tot un seguit de noves competències. Els de Munar sol·licitaven turisme, la gestió de finques públiques, cultura i esports, benestar social i el règim hidràulic; mentre que els de Matas havien reclamat les de promoció turística, medi ambient, política hidràulica i joventut. UM confia que els altres consells -bàsicament el d'Eivissa i Formentera, governat pel PP- sol·licitin traspassos aquesta legislatura i ho puguin aprofitar per reclamar el mateix per a Mallorca.

El pacte no escrit, que se sustenta en la confiança entre ambdues formacions, també fixa que el PP retirarà el recurs interposat al Tribunal Constitucional contra la Llei de consells quan les Corts aprovin la Llei de grans ciutats. Aquesta norma permetrà que els governs municipals tenguin càrrecs executius igual com passa amb els consellers insulars no electes.

Finalment PP i UM han pactat també que no es puguin crear comissions d'investigació al Parlament balear sense l'acord dels dos grups, fet que impedeix que la formació de Munar es pugui alinear amb l'esquerra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.