algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10°
10°

El CIM encetarà per setembre els tràmits per ampliar la incineradora

El conseller Borràs anuncia una millora integral del pla de residus

T. GARCIES. Palma.
El Consell de Mallorca encetarà per setembre els tràmits per modificar el pla director de residus sòlids, per fer possible així la construcció de la tercera línia d'incineració a Son Reus.

Així ho ha confirmat el conseller insular de Medi Ambient, Miquel Àngel Borràs, que ha assenyalat la necessitat urgent de donar un tractament a les 250.000 tones de rebuig d'enderrocs d'obra que es produeixen cada any i que no poden reciclar-se. Aquest material va a parar a l'abocador de Son Reus, al qual només li resta una capacitat operativa per a tres anys.

Borràs ha apuntat que el canvi d'aquest pla «no afectarà només aquest projecte, sinó que donarem una solució definitiva al tractament de residus amb vista al futur». Borràs no ha precisat detalls respecte de quines coses afectaran aquests canvis. Això sí, ha avançat que s'intentarà cercar una sortida als residus perillosos que es produeixen i que s'han d'enviar a la Península per falta d'instal·lacions de tractament.

En tot cas és segur que l'ampliació de la incineradora serà una prioritat del nou Consell, després del pacte signat entre UM i PP i en el qual s'inclou aquest projecte. El que no està tan clar és que el nou forn pugui funcionar a ple rendiment abans d'acabar la propera legislatura. I és que a part de modificar el pla de residus, s'haurà de negociar una modificació del contracte amb l'empresa Tirme, concessionària.

Després s'hauria de redactar el projecte d'obra, contractar-lo i executar-lo. Tot aquest procés fins a l'entrada en funcionament, segons Tirme, es pot allargar més enllà de tres anys. I és que només per a la construcció de la caldera es necessiten uns 26 mesos.

Per contra, Borràs afirma que s'acceleraran els tràmits i que la incineradora pot ser operativa en dos anys. Borràs ha dit emperò que la incineració no serà l'única opció, ja que es podria adoptar una solució mixta apurant encara més la tria del material sobrant. Des de Tirme, el gerent, Àngel Fernández, ha assenyalat que una nova línia en la incineració no ha de representar necessàriament un increment de les tarifes als usuaris.

D'altra banda, el Consell intentarà impulsar la creació d'un gran consorci a Mallorca per unificar el sistema de recollida de fems. Per això serà necessari un acord entre tots els ajuntaments per tal que s'hi vagin integrant de manera progressiva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.