nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

El Govern regularitza la situació legal del 80% de les granges de les Balears

Les explotacions antigues queden exemptes d'obtenir la llicència municipal d'obertura

El 80 per cent de les instal·lacions de caire agropecuari de les Illes Balears, que fins ars es trobaven en una situació d'irregularitat administrativa, quedaran regulades de manera legal a partir de l'any que ve. Així ho preveu, en una disposició addicional, la llei d'acompanyament dels pressuposts de la Comunitat aprovada pel Parlament. Aquesta nova mesura afectarà des de les vaqueries fins a les granges de porcí o aviram, sempre que faci un mínim de cinc anys que hagin estat obertes.

El text legal aprovat estipula que les explotacions agropecuàries inscrites al registre de la Conselleria d'Agricultura i que no disposin de llicència municipal quedaran exemptes d'obtenir-la. L'actual legislació estableix que només es poden posar instal·lacions agràries com ara granges en indrets que es trobin allunyats més d'un quilòmetre de qualsevol nucli urbà. El cert emperò és que la llei no determina en concret el que es considera un nucli urbà. Així, el gran problema amb el qual s'han hagut d'enfrontar els pagesos les darreres dècades ha estat l'important creixement urbà d'alguns pobles i, sobretot, la massiva edificació a foravila, amb l'aparició de noves urbanitzacions en molts de casos il·legals i a les quals després s'ha donat cobertura legal.

Amb aquesta situació, explotacions quasi centenàries s'han trobat gairebé d'un dia per l'altre en una situació irregular, ja que aquestes urbanitzacions s'han situat properes a les granges. Emparant-se en la llei, els ajuntaments poden atorgar la llicència a les instal·lacions sense tenir en compte el criteri de distància que obliga a complir l'administració sanitària. No hi ha cap obligació legal que digui que la Conselleria de Sanitat ha de fer la corresponent inspecció.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.