muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

El 55% dels hotels paga l'ecotaxa i rebutja impugnar la liquidació

Les grans cadenes presenten avals i continuen la batalla jurídica contra el nou impost

26108
Imatge d'una turista que rep un val a canvi del pagament de l'ecotaxa.

Més de la meitat dels hotels de les Balears (1.247), el 54'51%, ha ingressat efectivament la primera quota de l'ecotaxa, el que s'ha traduït en 4'97 milions d'euros (826 milions de pessetes) que ja estan en poder de la Hisenda autonòmica. El 45'49% restant, o el que és el mateix, 1.041 establiments, ha demanat l'ajornament del pagament de la liquidació del tribut, prèvia presentació de l'aval, i ha interposat recurs impugnant-lo, segons informaren ahir fonts de la Conselleria d'Hisenda del Govern balear.

Malgrat que majoritàriament els empresaris han pagat, les grans cadenes hoteleres, que han d'ingressar uns 18 milions d'una recaptació total prevista per Hisenda de 23'05 milions d'euros (3.835 milions de pessetes) han decidit girar l'esquena a aquesta nova obligació tributària autonòmica. Els 23'05 milions configuren els drets reconeguts a favor d'aquesta Conselleria. Des del punt de vista pressupostari i si es considera que l'impost és finalista, es tradueix en la generació dels crèdits de despeses necessaris per finançar els projectes prevists en el Fons de Rehabilitació d'Espais Turístics.

Entre els dies 1 i 20 de setembre, la totalitat de les empreses d'allotjament illenques censades com a substituts dels contribuents (els turistes que pernocten als hotels) han presentat les seves declaracions, tant les 89 que optaren per l'opció d'estimació directa com les 2.199 que s'acolliren al pagament del tribut a través dels sistema de mòduls.

Segons les mateixes fons d'Hisenda, les primeres liquidacions del tribut constitueixen l'inici del procés de reconeixement dels drets a favor de la Comunitat Autònoma, que permeten generar els crèdits per executar les obres aprovades, tant si l'import del deute tributari existent entre l'hoteler i Hisenda s'ingressa efectivament com si s'aporta un compromís de garantia (aval) per demanar l'ajornament del pagament, ja sigui per interposar un recurs o també per impugnar la liquidació.

Sense límit
Segons estableix la legislació, no hi ha cap tipus de limitació pressupostària derivada del fet que no s'ingressi materialment la quota tributària de l'ecotaxa, ja que també en aquest cas la Hisenda autonòmica adquireix els drets per dur a terme les despeses, amb la cobertura dels avals que han presentat pràcticament la meitat dels hotels. Per tant, aquesta circumstància no afecta de cap manera l'execució dels projectes que el Govern balear ha previst en el marc del Fons de Rehabilitació d'Espais Turístics, al qual està afectada la recaptació d'aquest impost, vigent des del passat 1 de maig.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.