algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

«El cable és car, poc eficient i pot saturar-se de manera molt ràpida»

Fèlix Ferrer, exdirector de Gesa Gas, analitza les opcions energètiques

Fèlix Ferrer ha estat director de Gesa Gas, president del comitè tècnic de normalització de combustibles gasosos d'Aenor (Associació Espanyola de Normalització), representant d'Aenor al Comitè Europeu de Normalització, president de la Comissió de Formació i Normes de Sedigas (Societat Espanyola per al Desenvolupament de la Indústria del Gas) i membre de la Comissió Assessora de Seguretat de Combustibles Gasosos del Ministeri d'Indústria i Energia. Actualment, és membre del Comitè Permanent d'Utilització de la Unió de la Indústria Europea del Gas, que tracta temes del sector a la Comissió Europea, en representació de Sedigas, i és l'interventor de la junta de govern del Col·legi d'Enginyers Industrials de Balears, que s'ha manifestat en contra de l'aposta del Govern pel gasoducte.

Segons Ferrer, «el cable és la forma d'energia més cara, de l'ordre del doble que el gas natural. És una solució fàcil, però discutible del punt de vista ecològic i del rendiment energètic. És més propi dels anys 60, quan s'abocava tota la potència necessària, sobretot a França, que desenvolupava un programa de centrals nuclears molt ambiciós. A Balears, actualment, corre el risc de saturar-se ràpidament i llavors serà necessari un altre cable. El cable no és socialment recomanable».

Sobre el gas natural, Fèlix Ferrer indica que «és una energia sostenible i neta que arriba a tot l'Estat, i ofereix la més alta eficiència. En el cas de Balears, disposar de gas natural permetrà produir l'energia elèctrica que es necessita amb el més alt rendiment».

A continuació, Ferrer analitza les opcions de transport de gas natural: «El transport en vaixells fins a plantes regasificadores presenta el problema de les dimensions. El tanc d'emmagatzemament ha de tenir un mínim de 60.000 metres cúbics de capacitat. La seva altura seria d'uns 50 metres per 40 metres de diàmetre. L'altura del campanari de la catedral és de 48 metres. En segon lloc, és necessària una superfície de 100.000 metres quadrats i fa falta un moll de pilons que s'allunyi uns 400 metres de la costa per permetre l'atracada del vaixell de transport. L'impacte visual és evident».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.