El veí valldemossí Enric Luque ha presentat un recurs de reposició contra el Pla especial de protecció de les possessions de l'Arxiduc, aprovat pel ple del Consell de Mallorca el 8 d'abril, perquè considera que, de manera injustificada, la institució insular ha deixat fora 210 quarterades de l'antiga finca de Son Ferrandell, comprada per Lluís Salvador d'Àustria l'any 1887. Luque ja presentà una al·legació al Pla especial el febrer passat, després de la seva aprovació inicial, recordant que la protecció inclou l'àmbit de les antigues possessions adquirides per l'Arxiduc, sense fer referències a segregacions posteriors o a la situació urbanística actual.
El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) confirmà aquest extrem en una sentència de maig del 2000 referida al recurs que, en el seu moment, presentaren els propietaris de les finques implicades. El mateix tribunal remetia a la història registral (Registre de la Propietat) de les finques per poder delimitar amb major exactitud l'àmbit de protecció del Pla especial. El TSJB apuntava expressament que «les finques afectades són les adquirides per l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria i els possibles dubtes es poden resoldre amb la història registral de les finques en el Registre de la Propietat per determinar si procedeixen de les adquirides per l'Arxiduc».
L'al·legació d'Enric Luque no fou tinguda en compte pel Consell de Mallorca i, pel que fa a Son Ferrandell, en l'aprovació definitiva, aquesta possessió quedà inclosa en el Pla especial amb una retallada de 210 quarterades, segons la documentació històrica aportada, ja que la finca hauria quedat perfilada segons la seva configuració actual i no amb la que tenia quan Lluís Salvador la comprà. Ara, Luque ha presentat un recurs davant el Consell subratllant que, en el cas de Son Ferrandell, la institució insular s'ha limitat a incloure la finca que actualment porta aquest nom, sense preocupar-se de les variacions produïdes des del 1887, any de la seva adquisició per part de Lluís Salvador d'Habsburg Lorena.
El recurrent afirma que «identificar les finques amb el seu simple nom actual pot donar lloc a confusió en determinats terrenys que, segregats de les primitives finques, hagin perdut la seva denominació originària». Igualment, Enric Luque recorda que, en la resposta del Consell de Mallorca a la seva al·legació de febrer passat, «en cap moment no es nega que les parcel·les de referència formin part de l'antiga possessió de Son Ferrandell. Sembla evident que més del 35 per cent de la possessió fou exclòs intencionadament, mitjançant una cartografia incompleta». Finalment, Luque destaca que de les 210 quarterades excloses del Pla especial de protecció, 28 són sòl urbanitzable amb una capacitat màxima de 173 habitatges.