El president de l'Associació d'Immigrants Senegalesos YAPO (AISE YAPO) a les Balears, Konate Abdoulah, va denunciar ahir que el col·lectiu i la resta de subsaharians són els més discriminats a l'hora d'accedir al mercat de l'habitatge. Aquesta denúncia la va realitzar davant del seu ambaixador a l'Estat, Abas Nd'our; de la seva consolessa general, Fatou Mdengue; i del director del Banc de l'Habitatge de Senegal, Kader Sou. La delegació es reuní ahir amb el conseller de Presidència del Govern balear, Antoni Garcías, i amb la delegada del Govern central, Catalina Cirer.
Segons Abdoulah, la situació immobiliària obliga els immigrants senegalesos (que a les Balears són 800, dels 15.000 que hi ha a l'Estat) «a compartir un pis petit entre set persones» i assegurà que la situació «s'està agreujant». A més, Abdoulah afegí el problema «en la lentitud de la tramitació dels permisos de treball i de residència, que ha fet que molts de senegalesos hagin perdut dies i hores de feina». En aquest sentit apuntà que les reformes en la llei d'Estrangeria que s'acosten «no són benvingudes».
A part de conèixer la situació dels senegalesos, la delegació diplomàtica ha informat a la colonya de la possibilitat «d'accedir a ajudes per a l'adquisició d'habitatges al Senegal per quan hi vulguin tornar», segons el director del Banc de l'Habitatge. De fet, segons l'ambaixador Nd'our «la majoria dels que han emigrat del Senegal, volen tornar».
El diplomàtic assegura que «amb el canvi de règim, ara fa dos anys i mig, el nou president Abdoulaye Wade, i la seva primera ministra, volen que la gent jove quedi al país i els estan donant ajudes per fer-hi empreses». L'esperança del país és que «la difícil situació que ha viscut el mateix, forçant els senegalesos a emigrar, es resolgui», segons Nd'our. Finalment la consolessa explicà que el creixement es basarà «en el turisme i la indústria del cotó, i en els fosfats».