muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
17°

La canonada de sa Costera podrà ser instal·lada per la primavera

Un vaixell de treballs submarins estarà disponible pel març o abril

El Ministeri de Medi Ambient té previst aprofitar un vaixell que estarà disponible la propera primavera (març o abril) per instal·lar la canonada submarina de Costera, que transvassarà l'aigua d'aquesta font al Port de Sóller per després arribar, ja per via terrestre, a la Vall, al túnel i a Palma. Per poder comptar amb els serveis d'aquest vaixell especialitzat, el Ministeri haurà d'aplicar certa diligència en l'aprovació del projecte. L'empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC, que guanyà el concurs amb una proposta de 56 milions d'euros, 9.313 milions de pessetes) presentarà a final d'aquest mes el projecte constructiu al Ministeri de Medi Ambient, que l'haurà de revisar abans de donar el seu vistiplau i comprovar si s'ajusta a la declaració d'impacte ambiental.

A partir d'aquí, la tramitació administrativa i financera pendent haurà de ser ràpida si es volen aprofitar els serveis del vaixell especialitzat. No poder comptar amb ell durant la propera primavera podria suposar un retard de mesos o d'un any, ja que aquest tipus de vaixells són escassos a tot el món i els seus serveis per a instal·lacions submarines estan molt sol·licitats.

Evidentment, una de les coses a fer és la fabricació de la canonada, que tindrà 9'6 quilòmetres de llarg. Es tracta d'una conducció de ferro amb un metre de diàmetre i recoberta de formigó perquè el seu pes la mantingui immòbil sobre la superfície del fons marí. Així, la canonada haurà d'estar feta abans que el vaixell pugui arribar a Mallorca. Amb aquest tipus de conducció, es descarta obrir una síquia en el fons marí i enterrar-hi la canonada, ja que causaria greus danys ambientals.

Quant a les actuacions a realitzar a la mateixa font de sa Costera, el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, ha explicat que «no caldrà construir un mollet per descarregar el material de les obres de captació de l'aigua de la font ni traslladar-lo en helicòpter. La canonada entrarà directament en la mina de la font i des d'aquí ja se submergirà a la mar. D'aquesta manera, l'impacte serà mínim. Aquesta era una qüestió important, ja que existia cert temor a crear unes infraestructures molt negatives visualment en un indret idíl·lic».

Afegit a tot això, la Conselleria de Medi Ambient ja ha realitzat les actes prèvies d'ocupació del terreny on s'ubicarà el dipòsit que recollirà l'aigua de sa Costera que arribarà a través de la canonada submarina. Aquest dipòsit tindrà una capacitat de 54.000 metres cúbics d'aigua i des d'aquí partirà una altra canonada que connectarà amb la que ja hi ha instal·lada en el túnel. Des de la boca sud del túnel, una altra conducció enllaçarà amb els pous d'infiltració de s'Extremera, que permetran la recàrrega de l'aqüífer.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.