algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.33°
15°

El regidor d'Hisenda pretén legalitzar la seva casa amb criteris inviables

El PSM està disposat a acudir als tribunals perquè no es cometin irregularitats

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Santanyí, Sebastià Obrador (CMS), va presentar un projecte per legalitzar la seva casa dins sòl rústic a s'Alqueria Blanca, que disposava tan sols d'una llicència d'obra menor. Aquestes obres estan paralitzades i tenen obert un expedient d'infracció urbanística per part del batle. Ara, un informe de l'arquitecte municipal qüestiona la manera de dur a terme la legalització.

El PSM, grup a l'oposició, rebutja els criteris d'Obrador "que fou objecte de gran polèmica per unes declaracions que féu a Diari de Balears, en les quals digué que «estam a l'Ajuntament per fer favors»; «La política m'importa un pito»; i «a Santanyí sempre s'han tolerat infraccions urbanístiques», entre d'altres frases", i el regidor i la regidora nacionalistes, Ramon Canyelles i Maria Antònia Burguera, ja han anunciat que «farem un seguiment exhaustiu de tot aquest tema, i estarem a l'aguait perquè la Sala i el batle no cometin cap irregularitat en tot el procés. Estam disposats, si fos necessari, a acudir als tribunals».

El projecte de legalització del famós habitatge aporta, per primera vegada, els plànols de la construcció. Consta de soterrani, planta baixa i dos pisos. Al soterrani es troba el forjat, un aljub i la sala de màquines, ocupant 60'25 metres quadrats. La planta baixa té 180'46 m2 més dos porxos de 24'81. El primer pis té una superfície de 84'48 m2 i el segon, que és la torre, es diu al plànol que és il·legalitzable i es preveu la seva demolició. Aquesta documentació es va presentar a l'Ajuntament a finals de gener, quan s'acabava el termini de dos mesos més la pròrroga d'un mes que li havia concedit la principal institució local.

En cas que el batle no actuï, l'expedient podria passar al Consell de Mallorca. Si l'Ajuntament denega la llicència d'obres ha de reobrir l'expedient d'infracció urbanística, que ha d'acabar forçosament amb la demolició de la construcció il·legal. Obrador pretén legalitzar el seu casal acollint-se a la disposició transitòria segona, apartat segon, de la Llei de sòl rústic de les Illes Balears. Aquesta norma diu que aquells habitatges construïts dins sòl rústic, comptant amb totes les autoritzacions (llicència d'obres), que no haguessin exhaurit els seus paràmetres urbanístics, es podran ampliar fins a un màxim de 450 m2.

«És evident que el cas que ens afecta no es pot acollir a aquesta normativa, perquè la construcció que hi havia on Obrador ha fet la casa, ni era un habitatge ni es va fer amb llicència d'obres. De fet, si la Sala acceptàs aquest criteri, qualsevol construcció de fora vila es podria convertir en un habitatge de 450 m2!» adverteixen Canyelles i Burguera.

«I que el batle no digui més que es pot legalitzar aquesta edificació reduint-ne el volum a 145 m2, perquè aquesta fórmula tampoc és correcta. Li convindria que s'informàs un poc més de les coses abans d'anar dient incongruències», comenten. Pels dos, «la manera en què aquest individu intenta legalitzar el seu casal, amb raonaments del tot inviables, ens sembla una provocació, i si Obrador no vol dimitir, el batle li hauria de retirar tots els càrrecs que ocupa dins l'equip de govern. Si no ho fa així, serà ell mateix el responsable directe de tot aquest desgavell urbanístic, havent d'assumir personalment les conseqüències. Serà una taca molt mala d'esborrar a la seva trajectòria política».

L'arquitecte
L'arquitecte municipal reclama a Obrador que rectifiqui algunes deficiències i que presenti més documentació. El més important és que se sol·licita que incorpori la llicència d'obres de la construcció preexistent. A l'informe es demana tot un seguit d'aspectes més, com ara la presentació d'una fiança o aval bancari del 20% del total dels pressuposts de les obres. Davant aquesta irregularitat protagonitzada per un governant, amb declaracions explosives, la Sala queda malparada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.