algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Gesa mantindrà el seu monopoli després de la liberalització elèctrica

Els experts afirmen que és «més car» generar energia a les Illes

El cap d'àrea de Consumidors de la Comissió Nacional d'Energia (CNE), Miguel Àngel Anaya, va expressar ahir el seu convenciment que la liberalització del mercat elèctric no atraurà l'interès de nous operadors a Balears, «més que res, perquè és més car generar energia en una illa i l'amortització d'aquestes costosíssimes inversions no estaria assegurada», afirmà. Anaya, que participà en unes jornades tècniques celebrades a Marratxí per l'Associació d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques, va admetre que els creixements més alts de la demanda elèctrica a Espanya es donen a Balears. «Les Illes creixen un 8 per cent anual, més de dos punts percentuals que la resta d'Espanya», va afirmar.

Segons va dir el cap d'àrea de Consumidors de la CNE, «en territoris aïllats i petits és molt difícil que s'estableixin nous operadors per la mateixa topologia de la xarxa». I va afegir: «Implica unes inversions més altes que les que faria falta fer per exemple a la Península. Per això, és més car generar energia en una illa que a la península, i en no haver-hi seguretat a la recuperació de la inversió sembla molt difícil que les empreses s'arrisquin a invertir en un lloc on no tenen assegurança que recuperaran aquells diners. I aquesta és una activitat de forta inversió, per això, veig difícil que s'instal·lin nous operadors».

Anaya va assenyalar, així mateix, que el mercat elèctric no assegura preus més barats per al consumidor. «És un mercat, per tant, els preus poden ser més petits que ara o més cars, d'acord amb la demanda que existeixi», va dir, mentre va recordar el cas de la ciutat dels Estats Units de Califòrnia: «Allà es va fer una liberalització i els preus dels mercats es van disparar perquè el creixement de la demanda era molt alt, no es va invertir en més plantes generadores i els preus es van disparar».

Respecte a la llei elèctrica, va dir que «estableix un sistema peculiar, adaptat als territoris insulars, que s'està desenvolupant ara i és objecte de negociació i de consulta entre el Govern central i el de Balears. Per això, encara desconeixem com s'adaptarà la llei elèctrica al territori insular», va precisar. Els experts recordaren en les jornades celebrades a Marratxí que a partir de gener del 2003 els preus de l'electricitat continuaran tarifats com en l'actualitat, en ser impossible la competència en distribució que continuarà a les mans de Gesa-Endesa en règim de monopoli natural.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.