muy nuboso
  • Màx: 11.28°
  • Mín: 7.77°
10°

Tots els torrents de Mallorca tenen alterada la seva qualitat ecològica

Investigadors de la Universitat n'analitzen l'estat ambiental

Professors d'Ecologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), del grup d'Ecologia Aquàtica i dirigits pel doctor Gabriel Moyà estan treballant en un projecte per determinar l'estat ecològic dels torrents de Mallorca a través de l'anàlisi de paràmetres indicadors de qualitat (química de l'aigua, composició de les comunitats d'organismes i estat del bosc de ribera). El més significatiu d'aquesta tasca és que el grup d'investigació no ha trobat, de moment, cap torrent amb una qualitat òptima. Tots, llevat d'alguns punts alts del torrent de Ternelles (Pollença), tenen algun grau d'alteració. La qualitat de les aigües corrents reflecteix l'estat de salut de tota la superfície que drenen. Una simple anàlisi d'una mostra d'aigua pot informar del deteriorament dels ecosistemes terrestres (zones urbanes, agrícoles, industrials) d'on prové l'aigua i, evidentment, dels impactes directes sobre els cursos d'aigua (abocaments d'aigües residuals, alteracions del llit fluvial).

El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia, i es basa en la directiva europea sobre qualitat de les aigües superficials, que preveu la necessitat que els estats membres de la Unió Europea, en un termini de 12 anys, tenguin un estudi rigorós i comparatiu de la qualitat o estat ecològic de les aigües dolces superficials. En el cas de Mallorca, aquesta directiva afecta els torrents, però també les fonts i els embassaments. Els investigadors de la UIB han pres com a model de referència el torrent de Ternelles, que pot arribar a dur aigua pràcticament tot l'any i considerar-se «el torrent menys alterat de l'Illa», explica Gabriel Moyà. Aquest torrent neix a prop del castell del Rei, passa per la finca de Ternelles i desemboca a la badia de Pollença després de travessar la zona humida de s'Albufereta.

També s'estudien els torrents de la vall de Sóller i Fornalutx. Així mateix, l'equip d'investigació ha fet mostreigs puntuals d'altres torrents de Tramuntana. Moyà indica que «la renovació del projecte permetrà estudiar més torrents del vessant nord, Pla i serres de Llevant. Seran interessants les anàlisis del torrent de na Borges, que desemboca a la badia d'Alcúdia». Moyà fa la següent comparació: «Fer anàlisis d'un punt determinat d'un torrent és com treure sang a una persona i veure quin és el seu estat de salut».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.