El comitè laboral de Gesma acusa la Conselleria de gestió «caciquil»

Els treballadors han d'optar a llocs de feina en pitjors condicions

TW
0
C.C./F.O. Palma. Els representants sindicals a l'empresa pública Gestió Sanitària de Mallorca (Gesma, que regeix els hospitals Psiquiàtric, General i Joan March) es queixaren ahir públicament per una «gestió caciquil» que es tradueix en «imposicions» conduents a una «pèrdua en la qualitat de vida» dels treballadors. El comitè d'empresa ha citat Gesma i el Servei Balear de la Salut dijous a la seu del Tribunal de Mediació i Arbitratge per iniciar una tramesa de conciliació. De la seva banda, la consellera Salom rebutjà ahir la responsabilitat de Salut argumentant que els sous de Son Llàtzer els decideix l'Insalud «a Madrid».

L'acusació es fonamenta en la reconversió dels tres hospitals esmentats en recursos sociosanitaris, que forçarà a la creació de nous catàlegs de llocs laborals. Segons una portaveu d'USO "sindicat que, amb CSIF, CCOO, UGT i CEMSATSE té representació al comitè", el catàleg encara no ha estat lliurat als treballadors, alhora que l'única opció de reubicació que se n'ha ofert ha estat la d'optar a les places creades al nou hospital de Son Llàtzer. «I és vera que se'ns ha ofert, però els nous llocs de feina suposen una minva de sou i un increment de l'horari laboral».

Segons el comitè, «ja s'han començat a tancar unitats a l'hospital Joan March» sense donar sortida als seus professionals, mentre que ja hi ha «anuncis que s'ha de prescindir de personal laboral» per extinció de contracte. Aquesta situació d'«incertesa» és agreujada pel fet que «des del mes d'octubre no hi ha hagut cap convocatòria de reunió per part de l'empresa». El dia 11 d'aquell mes, el comitè demanava que els treballadors de Gesma es poguessin «unir al conveni de la Comunitat Autònoma». Francesc Carbonell, portaveu del comitè, acusà ahir de manera directa el director de Gesma, el doctor Josep Maria Carbonero, de «passar dels treballadors des de fa molt de temps», i denuncià la «manca de sensibilitat» del Govern de Progrés pels «problemes dels treballadors» i limitar-se «al repartiment polític de càrrecs».

D'altra banda, la consellera de Salut, Aina Salom, respongué ahir a la polèmica suscitada escudant-se en el fet que els sous de Sont Llàtzer «els posa l'Insalud a Madrid» i, a més, recordà que quan s'havia de negociar amb Madrid hi va haver gent «que no es va voler moure». Així i tot, la consellera afirmà que es reuniran amb els sindicats per veure si es pot aconseguir que els sous dels treballadors de Son Llàtzer «siguin similars als de la carrera professional». Així mateix, Salom, que ja avisà l'Administració central que Balears no volia pagar les despeses originades abans de la transferència de competències, assegurà que la voluntat de Salut és que negociant «s'arribi a bon port».