cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 25°
26°

Madrid ataca l'ecotaxa i afirma que Balears és l'únic lloc que perd turistes

El secretari d'Estat, Juan Costa, diu que la baixada és de 250.000 clients fins juliol

41886

Juan Costa, secretari d'Estat de Turisme.

Les Balears foren l'única autonomoia que registrà un descens de turistes durant els set primers mesos de l'any, aproximadament uns 250.000 clients que representen un 4'2 per cent menys que l'any passat, segons l'estudi «Moviments turístics sense fronteres» (Frntur), que féu públic ahir a Madrid el secretari d'Estat de Comerç i Turisme, Juan Costa. Costa indicà que la reducció de visitants durant el mes de juliol a les Balears fou del 6'4%, i carregà contra l'impost turístic balear, tot i que no puntualitzà quin percentatge d'aquesta caiguda era, al seu parer, imputable al debat generat per l'ecotaxa.

Segons l'informe Frontur, elaborat per l'Institut d'Estudis Turístics, Espanya acollí 42'4 milions de visitants durant els set primers mesos de l'any, cosa que representa un increment del 2'5% respecte de l'any 2000. L'objectiu del Govern és aconseguir un increment d'entre l'1 i el 3 per cent per al conjunt de l'any. L'informe destaca el bon comportament d'algunes zones turístiques com Catalunya (primera destinació espanyola durant el mes de juliol, amb un increment de visites fins juliol de l'11'8%) i Andalusia, amb un increment del 4%. Per contra, les considerades a l'informe com a «principals destinacions turístiques espanyoles», les Balears i Canàries, situen les seves respectives taxes acumulades en el període gener-juliol del 2001 en el menys 4'2 i 1'7 per cent, respectivament. Sembla que el mal comportament del mercat alemany, més important als dos arxipèlags, ha causat en bona mesura aquest descens d'entrades turístiques.

En aquest sentit, la Secretaria d'Estat de Turisme observa una «clara consolidació» del mercat britànic com a principal emissor per al conjunt d'Espanya, amb 7'6 milions de visitants durant els set primers mesos de l'any, cosa que suposa un 27'1% del total; seguits pels 6 milions d'alemanys que representaren el 21'4% pel total del període. A continuació se situen els francesos amb 3'6 milions i un 11'5 per cent del total. En tot cas, en termes absoluts, la comunitat amb major nombre de turistes estrangers de comenament d'any ençà és Canàries (6'1 milions), seguida de les Balears (5'7 milions); Catalunya (5'6 milions) i Andalusia (4 milions).

De fet, els principals mercats emissors de turisme, Alemanya i Regne Unit, continuen la tendència dels mesos anteriors pel conjunt d'Espanya, amb un descens germànic del 8'7 per cent en els set primers mesos de l'any, i un augment del 4'6 per cent del britànic. El secretari d'Estat de Turisme anuncià ahir que a partir de setembre s'estudiarien mesures promocionals en aquest mercat. Els ingressos per turisme se situaren en els cinc primers mesos de l'any en 2'17 bilions de pessetes, un 12'6% més que en el mateix període del 2000. «Els ingressos segueixen un comportament més dinàmic que l'arribada de turistes, cosa que suposa que s'ha produït un increment de la despesa per turista», explicà Costa.

El rerefons
La Conselleria de Turisme es negà ahir a valorar les dades de l'informe sobre la conjuntura turística de la Secretaria d'Estat «per no entrar en una guerra de xifres amb Madrid». Per la seva banda, el sector turístic fa setmanes que no es pronuncia sobre les estadístiques de cap institució, per mantenir-se enfora d'enfrontaments polítics entre Madrid i el Govern balear. En tot cas, el president de la Federació Hotelera, Pere Cañellas, només indicà que aquestes dades ratifiquen les declaracions del sector. És evident que darrere de les xifres existeix l'ecotaxa. Sigui com sigui, tant la Conselleria com la Secretaria d'Estat de Turisme coincideixen que existeix una reducció de turistes durant els primers mesos de l'any. El balanç es farà a final de temporada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.