Una part ben important del sòl rústic de Mallorca pot quedar com a inedificable amb l'aprovació de les noves Directrius d'Ordenació del Govern. Aquesta situació s'allargaria almanco fins que entràs en vigor el Pla Territorial Insular, previst com a mínim fins a l'any que ve. La modificació de les DOT impulsada pel Govern determina que les àrees d'interès agrícola (AIA) seran inedificables a tots els efectes. En canvi, el text legal no defineix cap tipus de delimitació d'aquestes zones sobre un plànol i esmenta que correspon als Consells Insulars la competència de fixar-les dins dels Plans Territorials.
Curiosament les anteriors Directrius encara ara vigents expressen que fins que no s'aprovin els Plans Territorials es considera com d'interès agrari a Mallorca la zona cerealista del centre de l'Illa formada per 18 municipis entre els quals es troben: sa Pobla, Santa Margalida, Felanitx o Manacor. També en quedarien afectades les zones de regadiu, les de cultius de fruiter-secà, les de farratges, i les de cultius lligats a denominacions de qualitat. En la mateixa situació s'hi trobarien les superfícies de cultiu amb grans pendents i les que podrien ser regades amb aigües depurades. Això vendria a significar que a tot el sòl rústic inclòs sota aquestes denominacions no s'hi podria construir.
Per prevenir aquesta confosa situació a les noves DOT el Govern havia substituït aquest apartat per un nou redactat que crea emperò importants dubtes legals. El nou text deixa clar que fins a l'aprovació del PTI, l'administració competent en matèria de gestió agrària delimitarà les àrees d'interès agrari. És a dir, que seria la Conselleria d'Agricultura del Govern la responsable de definir aquestes zones inedificables. Fonts de tota solvència consultades per Diari de Balears asseguren que aquest darrer apartat no tindria cap tipus de base legal ja que se'n desprèn que el Govern estaria envaint competències que li són pròpies al Consell, com és l'ordenació del territori a cada Illa.
Les mateixes fonts es remeten a la Llei d'Ordenació Territorial aprovada a principis d'any i en la qual diu que la definició dels usos del sòl agrícola i forestal d'especial interès depèn de cadascun dels Plans territorials que correspon redactar als consells insulars. La llei d'atribució de competències als Consells en matèria d'Ordenació del Territori s'expressa en uns termes similars tot i que no fa referència explícita a les àrees agrícoles. El Pacte de Progrés, en canvi, creu que el nou text redactat pel Govern balear s'ajusta a la legalitat.
El Consolat veu possible un acord amb UM per aprovar les
Directrius
El Govern balear afirma que hi ha unes «amplíssimes bases per
assolir un acord que permeti aprovar les noves Directrius
d'Ordenació del Territori» comptant amb l'imprescindible suport
d'UM. Així ho va assegurar ahir el conseller de Treball, Eberhard
Grosske, com a portaveu circumstancial de l'Executiu que indicà que
«tothom entén que s'havien de fer normes cautelars i tots hem fet
el mateix discurs en favor de la protecció del territori». Grosske
defensà la moratòria en sòl rústic del Govern i explicà que «una
majoria progressista no podia assumir una allau de solicituds que
s'haurien produït als ajuntaments si no s'hagués fet res».