La moratòria urbanística aprovada inicialment pel Consell de Govern el passat dia 3, no haurà de passar pel Parlament. Així ho feia pensar en un principi la Llei d'Ordenació Territorial en el seu article 17, punt 2, apartat c, que fixa que el mateix òrgan que té la potestat d'aprovar de manera definitiva un instrument d'ordenació "en aquest cas el Parlament", també ha d'aprovar la corresponent norma cautelar. Per fer-ho, es disposa d'un termini de sis mesos, després dels quals la norma queda sense efecte legal si no s'ha aprovat. Els serveis jurídics del Govern confirmaren a Diari de Balears que el polèmic text legal és ambigu i que es presta a una doble interpretació jurídica que permetria tirar endavant la moratòria sense el vist-i-plau del Parlament.
Els experts entenen que aquest article està redactat per regular aquells casos en els quals es prenen mesures cautelars per a un termini llarg de temps preveient una aprovació tardana de la conseqüent legislació urbanística que va al darrere, com serien ara les Directrius d'Ordenació del Territori. I és que, en principi, l'aplicació d'una norma cautelar es justifica en la necessitat d'assegurar que no es distorsioni la realitat i es posi en compromís l'èxit de la llei mentre aquesta es tramita. Però aquesta no és l'ocasió, ja que ahir el Govern reiterà la seva intenció de presentar les DOT a tramitació parlamentària durant el proper mes de setembre.
De fet, els juristes han precisat que resultaria absurd i sense sentit el fet que s'haguessin de tramitar alhora al Parlament la norma cautelar i les Directrius com a legislació territorial. A més, els serveis jurídics del Govern mantenen que la darrera moratòria compleix la legalitat ja que per a la seva redacció s'han fet constants consultes tant internes com externes. El fet que la mesura cautelar se salvi del tràmit parlamentari no tindrà un efecte real, ja que en qualsevol cas les prescripcions que fixa la norma són vigents des del passat dia 3.
D'altra banda, aquesta circumstància té una certa rellevància política perquè suposa que el Govern no necessitarà, de manera immediata, els vots d'Unió Mallorquina per tal que la moratòria tingui validesa legal. I és que malgrat l'absolut silenci que manté la formació de Maria Antònia Munar, han estat ben clars els missatges que ha enviat oposant-se a noves mesures restrictives a sòl rústic i també a un sistema de quotes en la concessió de llicències per a noves places. Malgrat tot, les negociacions per arribar a un consens respecte de les noves Directrius d'Ordenació no es podran demorar gaire si el Pacte les vol treure endavant al Parlament després de l'estiu.