algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

L'esquerra i el GOB volen mantenir la construcció d'habitatges socials

Munar planteja la rehabilitació d'edificis com a solució alternativa

Unió Mallorquina va anunciar l'aplicació de la moratòria sense tenir encara un acord tancat ni amb el seu soci de govern, el PSM, ni amb la resta de forces d'esquerra que li donen suport en el Consell. Aquesta circumstància explica que la resta de partits del Pacte hagi mostrat sorpresa per l'anunci, i que, tot i els elogis, també s'hagin escoltat alguns tocs crítics. En resposta a les crítiques primerenques que s'escoltaren ahir, la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, matisà el discurs inicial dels seus consellers, i va fer saber que es mantindrà la construcció d'habitatges socials, però en edificis ja construïts, que seran rehabilitats.

En principi, el PSM, el PSOE i EU-Els Verds rebutgen que la suspensió de llicències inclogui la construcció d'habitatges de protecció oficial, i que, per contra, exclogui la construcció en sòl rústic. Antoni Alorda, portaveu del PSM, es mostrà a favor d'aplicar una moratòria ambiciosa. «Les actuals mesures havien demostrat ser insuficients per aturar el creixement», afirmà. Alorda reconegué que els darrers dies «hem negociat amb UM algunes mesures cautelars, però en cap cas no s'havia fermat un acord».

El conseller assegurà que «no assumim que els habitatges socials puguin quedar paralitzats, sobretot després del fet que els darrers 10 anys hem crescut en 100.000 habitants». Per Alorda, no és negociable aquest aspecte, i sentencià que «s'han de cercar mecanismes per evitar un encariment excessiu de l'habitatge per als residents».

La socialista Francina Armengol opinà que «la idea és molt positiva i interessant, sempre i quan no es paralitzin els habitatges socials que fan tanta falta per als joves i per a la gent necessitada». Armengol anà més lluny i proposà que «la moratòria també hauria d'incloure les noves edificacions unifamiliars». Armengol reclamà ahir una reunió urgent dels partits del Pacte per tal de conèixer en profunditat la moratòria.

Per part d'EU-Els Verds, Miquel Àngel Llauger indicà que una suspensió és molt bona «per afrontar amb garanties la redacció del Pla Territorial de Mallorca amb criteris proteccionistes». Per Llauger, «la suspensió no s'hauria de limitar a sòls urbans, també hauria d'incloure els urbanitzables i rústics. El sòl rústic ha de ser protegit de la seva colonització per part de l'ús residencial». Llauger considera que «una mesura com aquesta s'ha de fer preservant el dret dels joves i dels més desfavorits a l'habitatge».

El GOB es mostrà molt satisfet per la moratòria, i indicà que «el Consell ha passat davant el Govern en una mesura tan valenta». Així, recordà que l'Executiu encara té pendent la revisió de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT) i la Llei del Sòl.

Miquel Àngel March, portaveu del GOB, explicà que s'enviaran alguns suggeriments al Consell, entre els quals figuraran l'exclusió dels habitatges oficials i la inclusió de les noves construccions en sòl rústic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.