algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
28°

Detectat el primer cas sospitós de vaca boja mallorquina a Campos

També s'ha trobat un altre animal que podria estar afectat per la malaltia a Menorca

96334
Explotació ramadera de la Península on es trobà un cas de vaca «boja».

La Conselleria d'Agricultura i Pesca immobilitzà ahir una explotació ramadera de boví, situada en el municipi de Campos, davant l'aparició a la finca d'una vaca sospitosa de patir la malaltia de l'encefalopatia espongiforme bovina (EBB), més coneguda com «mal de les vaques boges». Si es confirma aquest cas, seria el primer detectat a Mallorca. A més, s'ha localitzat un altre cas sospitós a Menorca, però aquest correspon a una de les vaques sacrificades en una explotació d'aquesta illa per l'aparició, confirmada, d'un animal malalt d'EBB. En definitiva, si es confirmen aquests dos casos, a les Balears ja s'haurien trobar quatre vaques «boges», tres a Menorca i una a Mallorca.

Les primeres anàlisis de les mostres del tronc encefàlic de l'animal sospitós de Campos han estat realitzades en el laboratori de l'Institut de Biologia Animal de les Balears SA (Ibabsa). No obstant això, i en compliment del pla de control i lluita contra l'EBB, establert pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la Conselleria remetrà les mostres d'aquesta vaca als laboratoris de referència de Madrid i Saragossa perquè anàlisis posteriors confirmin si es tracta o no d'un nou cas d'EBB.

En principi, les dades disponibles indiquen que es tracta d'una vaca lletera de 5 anys que va néixer a l'explotació, de raça frisona i no destinada al consum humà. L'animal va morir a l'explotació per causes alienes a l'EBB (digerí un objecte metàl·lic i no mostrava cap símptoma de la malaltia) i, tal com assenyala la normativa d'inhumació, es procedí a retirar les mostres del tronc encefàlic per a la seva anàlisi a l'Ibabsa.

Cal indicar que, una vegada obtinguda la verificació de la sospita, la Conselleria ha ordenat l'adopció de les mesures de caire preventiu que pertoquen en aquest cas, com són la immobilització de tots els animals de l'explotació de procedència d'aquest exemplar, la declaració de sospita davant el Ministeri i l'inici de l'estudi epidemiològic corresponent.

Hem de cremar sense fer proves?
La detecció de dos possibles casos de vaques «boges», un a Mallorca i un altre a Menorca, posa damunt la taula la conveniència de fer les proves a totes els bovins morts a la nostra comunitat. Altres zones de l'Estat incineren els animals morts sense fer el test priònic amb la idea de no contribuir més a l'alarma social causada per la malaltia. Algun sector comença a demanar el mateix per a les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.