cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

La CNT s'enfrontà a la Policia en demanda del seu patrimoni històric

Mentrestant, 2.000 persones participaren en la manifestació pacífica d'UGT i CCOO

72764
La topada fou al carrer Font i Monteros. | J.Torres

La diada festiva del Primer de Maig quedà eclipsada a Palma per una batalla campal produïda davant l'edifici dels antics jutjats del social a Palma, entre una quarantena d'anarcosindicalistes de la CNT que reclamaven la devolució del seu patrimoni històric acumulat, i les unitats antidisturbis de la Policia Nacional. Es produïren vuit detencions i la pluja de predres i enderrocs acabaren rompent vidres dels vehicles policíacs i dels turismes estacionats a la zona. No s'hagueren de lamentar ferits.

El anarcosindicalistes de CNT després de concentra-se a les 11.30 a la plaça d'Espanya, coincidint amb la convocatòria d'UGT i CCOO, es desplaçaren davant els antics jutjats al carrer Font i Monteros de Palma, on reivindicaren «la devolució als treballadors» d'aquestes dependències, les quals, recordaren, formen part del «patrimoni històric de la central CNT». S'ha de recordar que aquest edifici ha estat repartit recentment entre UGT i CAEB; i que els membres de CNT han protagonitzat diversos intents d'ocupació. A les finestres dels citats locals havien pujat sindicalistes que penjaren pancartes «reclamant la devolució del seu patrimoni històric»; posteriorment llançaren globus d'aigua als policies que custodiaven l'edifici.

El portaveu de la CNT, Héctor Pavelic, afirmà que «aquests locals pertanyen als treballadors» i afegí que els ocuparien tantes vegades com fes falta». Al voltant de les 12.30, els sindicalistes feren un intent d'avançar cap a la porta de l'edifici i es desencadenà la càrrega dels antidisturbis amb porres contra els manifestants, els quals respongueren llançant pedres i runes d'un contàiner del voltant. Finalment la Policia acordonà el carrer Font i Monteros, dividint-se a les cantonades amb Reina Esclaramunda i el Carrer del Oms, i s'endugueren els cinc primers detinguts; dos dels quals afirmaven no haver participat en els disturbis. La Policia afirmà que hi hauria tres detencions més. Finalment avisaren reforços i precintaren l'edifici. Els apressats declararan avui davant el jutge.

El secretari general de CCOO a les Balears, José Benedicto, assenyalà que «aquesta gent no coneix la llei de devolució del patrimoni historic sindical que data de l'any 1982 perquè per ventura encara no havien nascut». Per això, afegí Benedicto, «desconeixen la repartició i els destins dels locals, els quals fa molt de temps que estan estipulats. Per la seva banda, Lorenzo Bravo, secretari general d'UGT a les Balears, indicà que la primera vegada que ocuparen els antics jutjats, mantingué contactes amb ells però conclogué que «els agrada muntar el número».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.