La primera Mostra d'Ametla fa una crida a consumir el fruit sec illenc

L'exposició oferí més d'un centenar d'espècies

TW
0

Més d'un centenar de classes o varietats diferents d'ametles, llet, licor, productes de pastisseria artesanal elaborats amb ametla, alguns mobles, llenya, clovella, entre d'altres, demostraren el gran potencial culinari d'aquest fruit sec tan mediterrani, a la primera Mostra d'Ametla que es va dur a terme ahir a Sant Joan.

«Ametla mallorquina, més sana que l'americana» és una de les frases fetes relatives a l'ametla i la cultura popular que vol incidir en la necessitat de consumir el fruit sec illenc i deixar de banda l'ametla americana que tan mal ha fet al producte balear. Precisament, la promoció del consum d'ametla mallorquina és un dels principals objectius de la mostra d'ametla de Sant Joan. Els visitants de la pionera mostra pogueren encetar ametles en un piló a la manera antiga per després tastar l'intens gust d'un fruit torrat amb la seva pròpia clovella. La mostra també destinà un espai a la projecció d'un seguit d'imatges audiovisuals amb paisatges de Mallorca i els seus ametlerars.

Cada una de les varietats d'ametles estaven degudament catalogades dins pots de vidre o cistelles. «Les diverses varietats d'ametles arriben a prop d'un centenar. Aquesta és una de les problemàtiques de l'ametler de Mallorca, ja que per millorar la situació des del punt de vista de l'oferta, s'han d'arrabassar els ametlers vells i les varietats no aptes. Així, s'han de fer noves plantacions de varietats bon vigor, de maduració simultània. Per aquest motiu, el compliment d'aquesta normativa, n'elimina moltes, de varietats», coincidiren a explicar Miquel Pastor, Climent Picornell i Xavier Moratinos, organitzadors de la mostra.