algo de nubes
  • Màx: 11.78°
  • Mín: 7.77°
11°

Les famílies balears perdran enguany uns 24.500 milions del seu poder adquisitiu

Sa Nostra ho atribueix a hipoteques i consum

L'increment del preu de la benzina i els preus dels carburants i dels interessos hipotecaris reduiran la capacitat de compra de les famílies de les Balears de 24.500 milions de pessetes el 31 de desembre d'enguany, segons les estimacions contingudes a l'Informe Econòmic i Social de Balears presentat anit a la seu de Sa Nostra pel seu director, Miquel Alenyar, davant nombroses personalitats.

L'informe de Sa Nostra revela, així mateix, un descens notable de l'afluència de turistes per aquest anys, ja que es passarà del 7'7 per cent del 1999 a un 1'4 per cent. També descendirà el Producte Interior Brut (4'9 per cent davant del 7'12 del 99). Aquesta baixada es deu, segons Alenyà, «a la menor pulsació de la demanda turística».

Segons el director de l'Informe Econòmic i Social de les Balears, «es redueix el ritme de creixement, però si no s'hagués produït aquest fenomen de l'augment de la benzina i els interessos hipotecaris, estaríem en un 5'4 per cent del creixement. La mateixa quantitat de gasolina costa més doblers aquest any, queden menys doblers per a altres coses i la mateixa hipoteca és més onerosa, amb la qual cosa queden menys doblers per a altres coses».

El consum privat havia crescut en el 96 un 2'9 per cent, en el 97 un 3'9 i en el 98 un 4'7 per cent, i en el 99 un 5 per cent, i en el 2000 un 5'4 per cent. «És a dir», explicà l'economista, «a finals d'any haurem crescut, però en menor proporció», precisà. La despesa turística augmentarà aquest any i passarà de 8.162 pessetes per persona i dia a 9.034 a l'any 2000, amb un creixement del 4'9 per cent, que es deu sobretot al fet que s'ha reduït el nombre de turistes de baix nivell adquisitiu, d'acord amb l'anàlisi de Miquel Alenyà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.