Les parades de taxis són buides mentre els cotxes dormen a l'aeroport

Diverses barriades no disposen d'un servei que els conductors professionals es neguen a efectuar

TW
0

«No en trobareu cap, de taxi, aquí, en aquestes hores». Les paraules podrien ser oblidades per la persona que les escoltava si no les hagués pronunciat un conegut polític del Consistori palmesà, ben davant l'Ajuntament, al migdia.

«Això no és entenidor», explica devers les 14.00 hores una treballadora en un dels establiments comercials de la zona, concretament d'una agència de viatges: «N'estic farta, de veure fileres de taxis aturats durant hores a l'aeroport, mentre que al centre de Palma trobar un vehicle sembla impossible». En aquesta parada es pot trobar tota casta de persones: des de l'oficinista o la mestressa de casa al polític o els cronistes parlamentaris. En qualsevol cas, les seves esperes poden ser superiors als tres quarts d'hora, confiant que qualque vehicle es presentarà al centre de la ciutat.

La treballadora esmentada no ho sap, però té sort fins a un cert punt. Si trobar un taxi a Cort és poc més que un desig després de les 12.00 hores del dia, per als veïns d'altres barriades de Palma pujar a un vehicle just és més senzill que trobar la pedra filosofal. Al Coll d'en Rabassa, a Can Pastilla, a Son Roca, al Camp Redó, Son Ferriol... Moltes zones de Palma no disposen realment de l'únic servei públic que pot suplir les deficiències de l'EMT, que "almanco segons l'Ajuntament de Palma" poden desaparèixer amb una renovació de les línies d'autobusos, perquè els conductors es neguen a desplaçar-s'hi.

Per al cap de l'oposició a l'Ajuntament, el socialista Antoni Roig, la resposta de Cort no és suficient: s'han d'incrementar les inspeccions sobre els vehicles de servei públic, endurint la normativa alhora que davalla el cost de les llicències. «Manquen taxis», diu Roig, «perquè el seu preu (devers vint milions de pessetes) les fa prohibitives per a tothom que no les rebi transmeses dels seus pares».