cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.31°

Pneumònia, alveolitis al·lèrgica i 'febre', principals malalties per l'aire condicionat

Les tres patologies es deriven dels gèrmens a l'aigua refrigerant dels edificis públics

Quan un edifici públic o una empresa es troba amb un seguit de baixes laborals per malestars generals, mals de cap, diarrees i símptomes semblants, l'aire condicionat en pot ser el responsable: la febre del deshumitejador, l'alveolitis al·lèrgica o, en el pitjor dels casos, la pneumònia originada per la legionel·la són les principals patologies que es poden originar als anomenats «edificis malalts».

Contràriament a la creença generalitzada, aquestes malalties no es produeixen també als sistemes domèstics, que no empren l'aigua al sistema refrigerador; tampoc els pacients de patologies respiratòries obstructives (EPOC, en la terminologia d'ús) no pateixen especialment els efectes de l'aire condicionat; això no obstant, el deshumitejament que provoquen els aparells domèstics pot afavorir un increment en la reactivació de l'asma i determinades al·lèrgies com la dels àcars, que creixen amb humitats relatives inferiors al 60 per cent.

El pneumòleg de Son Dureta Bernat Togores adverteix que la màxima incidència de la febre del deshumitejador es produeix quan els sistemes de condicionament empren aigua freda, mentre que l'alveolitis al·lèrgica sembla més relacionada amb els sistemes d'aigua calenta. En ambdós casos, emperò, els símptomes són semblants: calfreds, fatiga, malestar general, mals de cap. La principal diferència entre ambdues malalties és que la febre desapareix tan aviat com la persona s'allunya del condicionador (a més, aquests símptomes es manifesten en l'inici de la jornada i tendeixen a remetre al llarg del dia), mentre que l'alveolitis al·lèrgica tendeix a empitjorar amb el temps, igualment que l'asma. L'escassesa d'informació fa que no es pugui saber per què els mateixos gèrmens poden provocar malalties diferents segons la temperatura de l'aigua o la seva absència.

El darrer cas, més temible, és del de la legionel·la. Però la pneumònia que genera aquest bacteri és fàcilment detectada als edificis públics: els pacients de la pneumònia passen aviat per les portes d'Urgències, de manera que és fàcil detectar l'edifici malalt.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.