algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 10.65°
10°

Els pagesos reclamen mesures urgents per evitar que s'assequin les veles

La terra on se sembrava l'arròs no té aigua d'ençà que enfonsaren el torrent de Muro

Els pagesos de sa Pobla volen impedir que s'assequin per sempre les seves veles, això és, els petits trossos de terra on un temps ells conreaven l'arròs. De fet, ara d'arrosser només en queda un a sa Pobla. L'amo en Tomeu Crespí ha quedat tot sol perquè «l'aigua ja no arriba a totes les veles de Son Fornari», assenyala.

Per això, aquests antics arrossers reclamen al Govern que apliqui mesures urgents. I ho demanen precisament ara perquè l'estudiós en geologia i veí seu, Joan Pericàs, els ha demostrat que la instal·lació de comportes, talment com les que feien servir un temps, són suficients per controlar els nivells freàtics.

Els pagesos estan enfurismats amb l'Executiu "encara que no directament amb l'actual" perquè ara fa cinc anys varen enfonsar el torrent de Muro sense tenir en compte que els canals de les veles quedarien més amunt que el llit del torrent. Expliquen que també varen enretirar el malacó que aturava l'aigua i varen espenyar un sifó amb el qual es feia passar el líquid d'un costat a l'altre del torrent de Muro, de Son Carbonell a Son Fornari. I que com que en drenar el torrent no adoptaren mesures correctores per compensar les obres i evitar que l'aigua circuli cap a les zones més baixes de l'Albufera, ells varen quedar sense aigua. De llavors ençà, els ullals que hi havia dins Son Claret, Son Carbonell, can Cirer i dins Son Fornari ja no proporcionen aigua, tot s'ha assecat.

Pericàs està convençut que amb un sistema de comportes podrien tornar a recuperar les dinàmiques de les veles. «Per aquesta temporada de l'any plantaven l'arròs, hi havia un pam o un pam i mig d'aigua a totes les veles, ara estan seques. Llavors, obríem les comportes i durant vuit a deu dies deixaven assecar-se la terra perquè s'enfortís i llavors tornàvem a donar aigua», explica Tomeu Crespí. «Quan obríem les comportes s'omplia d'arròs, era una monada. D'aquí i fins a la font de Son Sant Joan tot era una coca d'arròs. De la vela nostra vèiem els pins de la mar», recorda Antoni Gost. Després posen en qüestió la neteja que fan de l'Albufera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.