muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Maig acaba amb un dèficit de pluja del 90% de mitjana respecte dels darrers anys

S'han registrat temperatures d'entre dos i tres graus per damunt del que és normal

El mes de maig que avui acaba ha acumulat un dèficit de pluja d'entre el 80 i el 90 per cent de mitjana respecte dels mesos de maig dels darrers trenta anys, mentre que les temperatures continuen essent entre dos i tres graus per damunt de la mitjana, segons dades proporcionades pel director del Centre Meteorològic a les Illes Balears, Agustí Jansà.

Les pluges pràcticament no s'han notat a la majoria dels municipis encara que en alguns casos excepcionals com Porreres, Montuïri o Eivissa s'han mantingut o quasi s'han mantingut en la mitjana d'altres mesos de maig, sobretot per les precipitacions d'un sol dia.

Per posar un exemple a l'aeroport de Palma en els darrers trenta dies s'han comptabilitzat només dos litres, mentre que a Palma Portopí tan sols cinc litres, a Lluc uns discrets set litres i a sa Pobla quatre litres. En alguns municipis no s'han comptabilitzat pluges. Les excepcions han estat en municipis com Porreres, on s'han registrat precipitacions de 29 litres, 22 dels quals varen caure en un sol dia i a Eivissa amb 16 litres d'aigua, el que suposa que arriba quasi a la mitjana en aquest municipi respecte d'aquest mes.

Pel que fa a les temperatures, maig ha estat un altre mes càlid, de fet dilluns va ser el dia més calorós de l'any. Prova d'això és que la ciutat d'Eivissa va registrar un nou rècord històric. En aquest municipi el termòmetre va marcar 30'4 graus, la màxima temperatura fins ara registrada durant el maig, almenys des de 1961, any en què el Centre Meteorològic va començar a registrar les dades de temperatura a Eivissa de forma sistemàtica. El darrer rècord va ser de 29'5 i va ser precisament l'any passat, el que dóna idea del període càlid que viuen les Illes. De fet no és la primera vegada que passa que moltes de les temperatures registrades el 1999 i que foren rècords de les màximes són superades enguany.

Un dels municipis on s'han produït les màximes mes altes durant aquest mes ha estat sa Pobla que ha arribat a registrar 32 graus, (el passat dilluns dia 29), encara que no es tracta d'un rècord històric ja que el maig de 1993 va arribar als 33'2 graus. El mateix passa amb els 30 graus que va arribar a marcar el termòmetre a Lluc. L'any 1994 del mateix mes en el monestir marcaren 35 graus. El fet que es produeixin temperatures tan elevades en el monestir de Lluc és que segons Agustí Jansà «arriben pocs vents en aquest zona i es produeix una inversió de temperatura, és a dir, l'arribada d'una massa d'aire càlid que dóna molta xafogor».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.