Localitzen el pou de la vila del segle XIV entre els enderrocs de la Plaça

El descobrí l'arqueòloga que el CIM exigí ja iniciades les obres dels aparcaments

TW
0

Un grup d'arqueòlegs descobriren ahir el pou originari de la vila que s'amagava, ni més ni menys, entre els enderrocs de l'excavació que s'està realitzant per construir un total de 160 aparcaments a la plaça de can Pere Ignasi de Campos.

La coneixença a priori de l'existència de l'antic pou era prou clara entre els tècnics que han gratat el terreny. La datació més encertada trobaria els orígens del pou en el segle XIV, coincidint amb l'atorgament de la Carta de Poble a Campos. El pou es continuà utilitzant durant els segles XV i XVI, encara que reformat, i nodria tota la vila.

La protagonista de la troballa fou l'arqueòloga Elena Anglada, si bé va explicar que «no ens podem aventurar a afirmar si realment part del pou ha estat destruït arran de les obres dels aparcaments».

Així mateix, Guillem Mas, membre de l'equip que s'encarrega de la direcció de les obres dels aparcaments de la Plaça, explicà que «els pous s'estructuren a partir d'un forat profund gratat a la terra desproveït de cap parament, per aquest motiu resulta molt difícil conservar-los quan es du a terme alguna excavació i més encara, si es desconeix la seva ubicació exacta».

Tanmateix, farà aproximadament un any que la Comissió de Patrimoni Històric del Consell Insular va paralitzar l'excavació dels aparcaments i va exigir que es contractàs un equip d'arqueòlegs per supervisar les obres.

Mentrestant, emperò, les màquines excavadores ja havien començat a gratar els terrenys en qüestió i els arquitectes de l'obra denunciaren que s'estaven executant sense el preceptiu projecte d'execució. De la seva banda, ARCA ha advertit en diverses ocasions de la presència d'aquest pou, considerat com a primigeni en la funció d'abastir d'aigua tot el nucli urbà des dels orígens de la vila.