El jove historiador Tomàs Vibot acaba de publicar un llibre sobre la història i la cultura de la Son Bunyola preturística, la possessió de 273 hectàrees de Banyalbufar comprada el 1984 per Richard Branson amb l'objectiu de fer-hi un hotel, que de moment ha quedat en un projecte frustrat.
Aquest llibre «es més que un estudi toponímic, ja que és ple de referències històriques i culturals del que podria haver estat el nucli original de Banyalbufar», diu Vibot. L'autor assegura que Son Bunyola «va ser l'eix fonamental per impulsar l'economia del municipi. Son Bunyola és un gran marc complex ple de contractes que contempla vestigis pretalaiòtics i talaiòtics a la vall del port des Canonge. Ha viscut una època romana i una altra de musulmana».
Vibot diu que no es pot demostrar si Son Bunyola va ser el naixement de Banyalbufar, «però el que podem dir és que mentre Banyalbufar era un petit llogaret, a l'alqueria dita de la Torre de Son Bunyola existia una explotació agrícola molt potent».
El jove escriptor ha recollit 160 topònims exclusivament de Son Bunyola, alguns dels quals són d'origen medieval com es Forat de l'Infern», un desaparegut avenc del qual es deia que sortia molt d'aire calent perquè allà baix es trobava l'infern», comenta.
En aquesta possessió «hi ha un talaiot situat a ses Cases d'en Jordoi, l'únic conservat de Banyalbufar, que fins i tot s'utilitza per caçar tords», diu Vibot.
Comenta el jove historiador que en els anys 70 en aquesta finca es va produir una gran espoliació en una zona anomenada es Corral Fals. «Moltes d'aquestes peces es troben en l'actualitat en mans de particulars. He vist de tot: punyals possiblement de bronze, polseres, cranis, dents i ossos trepanats». Alguns d'aquests objectes són reproduïts en el llibre de Vibot.