El Govern balear, en funcions, preveu que la planta dessaladora d'aigua de la mar funcioni al 100 per cent de manera imminent. La Conselleria de Medi Ambient, encarregada de la gestió de la instal·lació, està realitzant esforços per aconseguir que la dessaladora estigui llesta per a subministrar aigua a Palma i Calvià durant els propers dies o, com a molt, a principis de juliol.
Actualment, els tècnics de Medi Ambient estan efectuant proves de funcionament d'aquesta gran infraestructura. L'objectiu és una activitat gairebé completa de la dessaladora a la vista de la sequera que enguany està patint l'Illa, una de les més greus del segle. La nova planta dessalarà, amb un funcionament al 100 per cent, uns 42.000 metres cúbics d'aigua al dia, ampliables a 60.000. Just quan les obres ja estiguin acabades completament, el Ministeri de Medi Ambient, que ha finançat íntegrament les obres amb una inversió superior als 6.000 milions de pessetes, cedirà la instal·lació a l'Institut Balear de l'Aigua i de l'Energia (Ibaen), depenent de la Conselleria de Medi Ambient, que serà qui exercirà la seva gestió.
En principi, Palma, Calvià i, posteriorment, Andratx seran els municipis beneficiaris del subministrament de la dessaladora, però altres termes municipals propers a la capital podran demanar aigua de la nova central. El projecte inclou la construcció d una nova canalització fins als municipis de Calvià i d'Andratx.
Per la seva banda, l'Ibaen afegirà la dessaladora a la gestió actual de l'explotació de sa Marineta de Llubí, complint un conveni pel qual els recursos de l'aqüífer es reparteixen per igual entre les empreses públiques d'aigua de Palma i de Calvià: Emaya i Calvià 2000. Els governs central i autonòmic aprovaren el passat mes de maig un conveni que estableix el finançament d'obres hidràuliques a les Illes per part de l'Administració central per valor d uns 20.000 milions de pessetes.
Aigua depurada i de franc
Tota la infraestructura d'arribada d'aigües depurades a les finques no costarà res als pagesos, però el que encara no està clar és si se'ls aplicaran tarifes de consum. Segons declarà el conseller d'Agricultura, ara en funcions, Josep Juan Cardona, «la nostra intenció és que l'ús de l aigua sigui gratuït, però, si no pot ser, procurarem que es pagui el menys possible». Les hectàrees beneficiades són 3.872, de les quals 2.424 són de Mallorca, 481 de Menorca i 967 de les Pitiüses. Només a Campos es regaran 1.200 hectàrees amb una inversió de 4.300 milions de pessetes. Si sumam el conveni hidrològic i el d'aprofitament d aigües depurades per al reg, Madrid invertirà a les Illes per aquests conceptes uns 30.000 milions de pessetes.