cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

La Sala apuntala la creu del rei Jaume III per por que no caigui

Patrimoni obre una investigació per determinar el motiu del seu mal estat

L'Ajuntament ha hagut d'apuntalar la creu commemorativa del 600è aniversari de la batalla de Llucmajor per evitar que caigui. Aquest monument, conegut com la creu del rei Jaume III, es localitza a la carretera que enllaça l'antiga vila reial i el nucli de s'Aranjassa, just a l'indret on esdevingué el combat en el qual aquest darrer rei de la dinastia del Regne de Mallorca va morir decapitat.

El monument fou aixecat fa només 50 anys, entre els mesos de setembre i octubre del 1949, motiu pel qual des de la Sala es creu que el mal estat que presenta sols pot atribuir-se a un recent moviment de terres subterrani.

Des de la comissió de Patrimoni del Consell, el seu cap tècnic, Guillem Daviu, esmentà ahir que no se'n tenia coneixement de res, però assegurà que tot d'una un tècnic s'hi desplaçaria per analitzar la situació. Així mateix, també apuntà que s'obriria una investigació per esbrinar les causes del pronunciat deteriorament. Cal esmentar que per la simbologia històrica que representa està catalogat per Patrimoni, essent la seva protecció regulada mitjançant el mateix decret de les antigues creus de terme.

El monument ha estat apuntalat amb taulons de fusta per evitar que no tombi i es perdi cap peça, ja que per la seva reconstrucció s'hauran d'emprar les pedres originals. Per la urgència de la situació, Patrimoni iniciarà els treballs tan prest com es pugui, però haurà de desmuntar, peça per peça, tot el monument i després tornar a muntar-les una per una.

La creu del rei Jaume III és sols una part del projecte de l'arquitecte Gabriel Alomar per commemorar aquesta històrica batalla que significà la reincorporació definitiva del regne de Mallorca a la Corona d'Aragó.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.