algo de nubes
  • Màx: 15.59°
  • Mín: 7.61°
15°

García: «Cala Major necessita un palau de congressos per tenir futur turístic»

El president dels hotelers de Cala Major criticà «la manca d'ajuts del Consistori palmesà»

La zona turística de Cala Major passà de les 23.000 places de sol i platja durant els anys 70 a les actuals 3.000, repartides en 10 hotels (3 de 4 estrelles i la resta de tres).

El president de l'Associació Hotelera de Cala Major, Francisco García Carbonell, reflexiona sobre el projecte de futur de convertir Cala Major en un centre de turisme de ciutat.

"Continua en crisi Cala Major?
"Aquest espai no és una excepció de la norma general del turisme insular, quan a zones punteres la temporada va bé, aquí també, però sí cal dir de la gran influència del sector immobiliari sobre l'hoteler, la qual cosa provocà la reducció dràstica de places hoteleres en benefici del sector residencial i, per tant, perdérem una mica d'identitat turística capdavantera.

"Quina és la realitat actual d'aquesta barriada palmesana?
"Som una zona hotelera amb un ús residencial i els nostres hotels els qualificaria de ciutat. La nostra sortida empresarial es dirigeix a ser una continuació del passeig marítim, amb la importància de tenir una platja. Això fa que puguem combinar el turisme de ciutat, a l'abast de congressos i similars, amb el de sol i platja.

"Quan s'inicià l'intrusisme residencial?
"Aquest s'ha produït en diferents etapes, precedides per crisis generals a l'activitat turística. Tot això començà amb la donada de baixa dels establiments de les companyies Pullman i Panams, que representaven unes 5.000 places, la resta minvà paulatinament.

"Per què es donà aquesta situació?
"Per molt que pensi el contrari el ministre Rato, els preus turístics són molt baixos, mentre que les expectives que creà el sector immobiliari foren superiors i molts hotels, que havien de realitzar una forta inversió en modernització, cercaren una sortida immobiliària al seu edifici.

"Es podria haver aturat aquesta tendència?
"No, però si els diferents ajuntaments de Ciutat haguessin posat mà en aquesta disbauxa que es creà, s'haguessin evitat que la conversió d'hotel a habitages fos directa i es podria haver adaptat el seu volum d'edificació en allò que permetia el pla urbanístic vigent, per la qual cosa haguessin desaparegut altures, els apartaments haguessin estat d'uns 80 metres quadrats i no de 25 metres quadrats i s'haguessin construït les pertinents places d'aparcament.

"Des que el PP governa a l'Ajuntament de Palma ha donat un impuls turístic a Cala Major?
"No, té poca sensibilitat i consciència cap als temes turístics, ja que són molt lluny de les inversions que es realitzen a Calvià. Manca abordar de manera directa els temes d'esponjament i el pla d'oferta turística, entre altres, però el gran dèficit estructural de tot Palma és la falta d'un palau de congressos.

"L'aposta de futur de Cala Major passa, doncs, per un palau de congressos?
"Exacte, però ha de ser el Consistori palmesà el que ha d'encapçalar aquesta proposta i la seva construcció, amb el suport de tot el sector turístic, perquè el palau de congressos beneficia tota la ciutat d'una manera molt àmplia i positiva, ja que és molt diferent del turisme vacional que ve amb els mitjans preestablerts i curts.
Amb el projecte de construcció d'un palau de congressos hem visitat el conseller de Turisme, José María González Ortea, i les seves darreres paraules que ens digué fou que això era un negoci ruïnós i que per tant no l'havia de construir un organisme públic. Per tant, hi ha poca intenció d'anar més enllà de l'actual model de turisme de sol i platja, però en canvi es gasta 4.000 milions en la construcció de l'estadi de Son Moix perquè jugui el Mallorca, un club privat.
Aquesta iniciativa com tantes altres no és rendible per al Govern, però sí per la resta dels mallorquins que viuen del turisme. No té sentit la poca visió que tenen els nostres governants.

"Quines noves actuacions tenen en projecte tirà endavant?
"La construcció d'una plaça pública, ja que no en tenim cap a la barriada, a un solar que és molt a prop de la platja; l'edificació d'un aparcament en altura, perquè no disposam de places d'aparcament i Joan Miró és a la zona ORA, a un solar que hi ha a la sortida de la via de Cintura i d'aquesta manera podríem tancar al trànsit l'entrada a la platja; i la creació d'un passeig de vianants perimetral de la platja a Cala Nova.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.