algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

La forta crisi del porc provocarà pèrdues de 2.000 milions a Balears

Si no s'hi posa remei, quasi 3.000 grangers poden desaparèixer

70096
Els porcellets es paguen enguany a 2.500 pessetes.

La forta crisi que viu el sector del porc a tot Europa i que ha tirat a baix el preus, pot provocar la desaparició de 2.900 granges a les Illes i unes pèrdues que s'estimen en els 2.000 milions de pessetes.

Els productors de porc estan molt preocupats davant aquestes perspectives i afirmen que si la crisi continua el sector està condemnat a la mort, tot i que els grangers de les Illes només produeixen un 20 per cent de la carn de porc que es consumeix a les Balears.

El motiu de la crisi és que el mercat rus, immers ara en una profunda crisi econòmica, no paga i el japonès està sota el control quasi absolut dels Estats Units. Això ha provocat un excés de producció quasibé arreu d'Europa. Ara, els principals països criadors de porc, com són Holanda i Bélgica, han envaït el mercat balear provocant la baixada dels preus en més d'un 50 per cent en relació al mateix període de l'any passat.

Miquel Nicolau, president de l'Associació de Productors de Porc de Balears, ha explicat a Diari de Balears que «a les nostres Illes tenim 2.500 petits grangers i 400 de grans. Aquestes granges hauran de tancar si no s'arregla el problema amb el mercat rus i japonés, responsable de la sobreproducció per tot Europa. El nostre sector a Balears està abocat a la desaparició si no es troba una solució urgent. Serà molt trist perquè només produïm el 20 per cent del porc que es menja a les illes, la resta ve de la Península i d'altres països d'Europa».

Segons Nicolau, en l'actualitat els grangers han perdut els doblers que havien guanyat durant l'any, perquè és impossible produir porcs amb els preus que hi ha ara mateix en el mercat illenc i que vénen imposats de la Península.

L'any passat per aquest mateix temps un porc de 12 quilograms de pes es pagava al granger per devers 6.000 pessetes. Divendres passat es pagava només a 2.500 pessetes. Els porcs grans, el novembre del 1997 es pagaven a 18.000 pessetes. Enguany no superen les 11.000 pessetes.

«Amb aquests preus és impossible subsistir i el més problable és que aquestes 400 grans granges i les 2.500 petites de les Balears tanquin portes. Perquè produint 400.000 porcs a l'any amb unes pèrdues del cent per cent en cada animal és impossible continuar», comentà Nicolau. El president del productors de porc també explicà que «hi ha moltes famílies que viuen del sector, ja que cada granja dóna feina a dues o tres persones. Les petites explotacions estan bàsicament en mans de pagesos que amb la venda dels animals aconsegueixen una ajuda econòmia important».

Exigiran mesures

L'Associació de Productors de Porc de Balears ha demanat una reunió amb el conseller d'Agricultura, Comerç i Indústria del Govern, Josep Juan Cardona, per tal que l'Executiu autonòmic els ajudi a sortir de la crisi que els provoca la sobresaturació del mercat illenc.

Els productors de porc proposaran a l'Administració que s'estableixi una línia d'ajudes similar a les del sector lleter.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.