El GOB crida els ciutadans a manifestar-se el 12-N contra el creixement urbanístic

PSOE, PSM, UM, EU i entitats cíviques s'uneixen a la reacció a la «moratòria» Matas

El centreesquerra vol convertir Palma en un clam en defensa de la terra.

TW
0

La reacció a l'aprovació de la «moratòria» Matas no s'ha fet esperar ni un dia. Posant com a referència la fita de la gran mobilització en defensa de la Llei d'espais naturals i amb el lema «Prou urbanitzacions!», el GOB convocà ahir la ciutadania a sortir al carrer el 12 novembre contra la «moratòria» Matas. La manifestació partirà a les 20 hores de la plaça d'Espanya i realitzarà un recorregut per diversos carrers fins arribar a la plaça Major. PSOE, PSM, EU, i UM, així com diverses entitats cíviques, ja han anunciat que se sumaran a la convocatòria.

El grup ecologista considera que el Govern de Jaume Matas «no és capaç de donar una resposta clara i contundent» a la situació actual d'«insostenibilitat del creixement urbanístic que posa en perill el territori, els recursos naturals i la nostra qualitat de vida, així com el col·lapse de les infraestructures». El GOB acusa el Govern d'«estimular la presentació de nous projectes» i d'impedir, amb l'aprovació de la «moratòria Matas», que «els consells insulars puguin aturar defintivament les urbanitzacions».

Tots el partits del centreesquerra governant al Consell de Mallorca, així com representants de diverses entitats cíviques, anunciaren ràpidament la seva adhesió a la crida de l'organització ecologista.

Reaccions

En conèixer la notícia, la presidenta d'UM i del Consell Insular de Mallorca va declarar a Diari de Balears: «Ens hi posarem al capdavant». Munar va voler aclarir que el seu partit era partidari de solucionar els problemes a les institucions, però que l'actitud «antidemocràtica» del PP «abusant del reglament del Parlament per impedir la discussió», no els abocava a sumar-se a la convocatòria. El candidat del PSIB, Francesc Antich, s'expressà de manera semblant: «És el moment que tothom digui la seva. El PP no ens ha deixat un altre remei. Estic segur que el meu partit s'hi sumarà».

El candidat del PSM, Pere Sampol, creu que «vistes les consequències de la llei Matas, és més necessari que mai mobilitzar-se. Han donat llum verda a tot. Només la por de perdre les eleccions els pot fer canviar».

Un «sí» contudent a la crida contra la «moratòria» Matas va ser la resposta del president de l'OCB, Antoni Mir, que recordà la tradicional línia de defensa del patrimoni natural que ha tingut la seva organització: «El 3 de novembre hi ha reunió de l'executiva i ens hi adherirem oficialment».

Més prudent fou el secretari general de Comissions Obreres, Josep Benedicto, que volgué esperar el pronunciament oficial del seu sindicat. Tot i això, recordà que la posició de CCOO és contrària al model de creixement urbanístic imperant a les Illes Balears, perquè «degrada el medi ambient», «no crea llocs de treball estables» i «posa en perill el futur econòmic».

Campanya

El GOB anuncià que, a partir d'avui i fins a la manifestació durà a terme una campanya informativa amb l'edició de fulls i informes i la realització d'accions i cercaviles.

La campanya general es complementarà amb campanyes concretes per evitar que els projectes urbanístics més imminents (Tuent, sa Talaiola, Es Pujol, Son Bunyola, Son Ferrandell, Can Porquer, etc.) no es duguin a terme.

Els representants del GOB, Miquel Àngel March i Joan Rita, recordaren ahir que la manifestació contra la modificació de la Llei d'espais naturals (LEN) congregà prop de 30.000 persones i que aconseguí, segons ells, que el Partit Popular modificàs el seu tradicional discurs antiproteccionista», per, sempre segons ells, passar a assumir amb orgull la LEN. La proximitat de les eleccions i la possibilitat que l'èxit de la manifestació pugui contribuir a un canvi de posicions polítiques són altres arguments de l'organització ecologista.