algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Fracassa la negociació entre el Govern i el PSOE per pactar la moratòria urbanística

Es manté oberta la porta per a les converses sobre el futur model territorial

104846
La negociació Govern-PSIB ha fracassat. | J.R.

La moratòria urbanística no serà finalment pactada entre Govern i socialistes. L'executiu no modificà ahir el posicionament i el PSIB-PSOE refermà l'oposició a una «suposada moratòria absolutament inoperant», en paraules del socialista Francesc Quetglas, després d'entrevistar-se amb el conseller Miquel Ramis.

Per tant, a la reunió entre uns i altres d'ahir capvespre es confirmà el desacord pel que fa a les mesures cautelars prèvies a la definició del futur model d'ordenació territorial. Això sí, es deixà la porta oberta per continuar negociant-ne el model.

Pel que fa a la moratòria, Quetglas i Joana Barceló deixaren clar que «no hi ha hagut i no n'hi pot haver», ja que, tal com indicaren, la postura del Govern de suspendre només aquells urbanitzables sense pla parcial presentat fins al moment de l'aprovació de la llei és «inflexible i inamobible» i, com ja se sap, els socialistes demanen una moratòria que afecti tots els projectes en tramitació, així com la major part dels qui no disposen de pla parcial aprovat.

En aquest terreny, Quetglas posà en relleu que la redacció de la proposta dels populars «devalua» encara més el que incialment es pensava, ja que la suspensió només afectaria aquells urbanitzables que no hagin iniciat el procés de tramitació «que hagin sobrepassat els terminis prevists».

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, assegurà que la proposta global de l'executiu, en què està inclosa la qüestió de la moratòria i d'altres referents al futur model territorial, és «millorable» i negociable. En tot cas, manifestà que «hi ha un excés de reserva quant a pronunciaments» i que es dóna massa importància a les mesures cautelars i s'oblida que el rellevant és fixar a mig i llarg termini un model territorial i un sostre poblacional.

Precisament, pel que fa a la definició del model, que s'ha de plasmar a les Directrius d'Ordenació Territorial, continua oberta la mesa negociadora. El compromís del Govern que la moratòria no afecti les competències dels Consells Insulars en matèria urbanística, concretament de suspensió de planejaments, és un dels factors que fan que el PSIB estigui disposat a estudiar i conversar sobre aquest aspecte.

Pla únic per a Mallorca

Els socialistes també valoraren de forma positiva la disposició de l'executiu a contemplar un possible únic pla territorial per a l'Illa, davant els sis que havia plantejat abans. Per concretar aquest aspecte es formaria una comissió mixta encarregada d'elaborar el pla, si finalment només és un, i Medi Amient es faria càrrec del cent per cent de les despeses.

El PSIB no veu tan clar una altra proposta dels populars dirigida a evitar la parcel·lació sistemàtica de sòl rústic a través d'un reglament. Es mostren d'acord amb l'objectiu, però dubten que el que estableixi el reglament pugui limitar el que permet la Llei.

Tant el tema de la planificació territorial per a Mallorca com l'anterior pla seran objecte d'anàlisi per part del PSIB fins d'aquí a dilluns, quan està prevista la pròxima reunió. El PSIB també es pronunciarà sobre un altre dels punts proposats de l'executiu: nomenar una comissió paritària d'experts per tal de concretar el sostre poblacional.

Fets anunciats

El resultat de la reunió que ahir mantingueren els representants socialistes, Francesc Quetglas, Joana Barceló i Vicens Tur, amb els populars, Miquel Ramis, Cristòfol Huguet i Josep Juan Cardona, estava parcialment anunciant de forma anticipada. Era previsible que ja no era possible l'acord per a la moratòria, però s'havia de veure si la ruptura era total. Finalment, executiu i socialistes semblen disposats a continuar negociant el futur model d'ordenació territorial, encara que en la mesura prèvia no hagi estat viable el consens.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.