algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

Els dofins destrossen les xarxes dels pescadors professionals del Port

Algunes barques no han aconseguit pescar res aquest setembre

No acaben els problemes per als pescadors professionals del Port d'Alcúdia. Si l'any passat les maniobres de l'OTAN feren malbé la temporada de pesca de llagosta, ara, més ben dit, cada any per aquest temps, els dofins són els enemics d'aquests homes que han triat la mar com a medi de subsistència.

El jove Joan Sebastià Carretero, i el seu pare Sebastià, ja no saben com fer-ho perquè els dofins no ataquin les seves xarxes. «Des que ha acabat, el 31 d'agost, la campanya de la llagosta, quasi no hem pogut pescar. De set o vuit calades de les xarxes, només n'han anades mitjanament bé una o dues, les altres sempre les hem tretes destrossades pels dofins».

Joan Sebastià estava molt empipat mentre treia les xarxes de la barca i ens mostrava els enormes forats. «Quan només hi ha un parell de forats, nosaltres mateixos les arreglam, però de la manera que els dofins les deixen val més tirar-les, perquè és un desgavell».

El problema és que quan més s'apropa l'hivern, els dofins més s'acosten. «Arriben quasi fins el club nàutic. La gent es pensa que no fan mal, perquè veuen les pel·lícules de la televisió i els troben molt simpàtics, però per a nosaltres suposa una autèntica ruïna, perquè si ens destrossen les xarxes és per menjar-se el peix que hi ha».

Ja han comunicat el cas a la Conselleria d'Agricultura i Pesca «perquè ja que els nostres problemes són per causes naturals, que de qualque manera ens ajudin, com ho fan quan els pagesos pateixen gelades en el camp, per posar un exemple».

Diu Joan Sebastià que cada xarxa té una llargària de 50 metres i un preu entre les 10.000 i les 12.0000 pessetes. «Podem dur 30 xarxes per home. A la nostra barca, en duim 60 perquè som dos, mon pare i jo. Però també s'ha de dir que hi ha gent que s'aprofita i en duen fins a 120 de xarxes. Aquests també fan molt de mal a la pesca, perquè n'abusen. El problema és que hi ha poca vigilància. Els inspectors vénen un dia, però llavors passa molt de temps sense que tornin».

De fet, damunt el moll només hi havia els dos pescadors amb qui parlam. «Molts només compareixen a l'hora de parar la mà. L'any passat, quan protestàvem pel cas de l'OTAN, ens insultaven, però llavors foren els primers a voler cobrar.

El jove diu que hi ha un sistema d'ultrasò que fa fugir els dofins, «però els de Greenpeace diuen que també fa fugir els altres peixos».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.