nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Les Balears ocupen el segon lloc per la coa en augment salarial

Balears fou, després d'Extremadura, la comunitat on es registrà un menor increment dels sous en el segon trimestre de l'any en relació al mateix període de l'any passat. Una dada que accentua les diferències existents entre els salaris dels treballadors de les Illes i la mitjana estatal.

Segons les dades de l'enquesta de salaris feta pública ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, el sou brut mitjà se situa a les Balears en el segon trimestre en 190.971 pessetes, amb un augment de l'1'3 per cent respecte de l'any anterior. Aquestes xifres contrasten amb les 210.660 pessetes de mitjana estatal i l'agument d'un 2'3 per cent.

Només a Extremadura s'ha registrat una actualització més baixa de la retribució, amb un 0'9 per cent. En canvi, a les comunitats de Navarra i Catalunya s'han donat increments del 4'4 i del 3'2 per cent respectivament.

Els més afortunats globalment són els madrilenys, que guanyen de mitjana quasi 246.000 pessetes i que en el darrer any han passat a cobrar un 2'8 per cent més. Entre ells i els murcians, els que tenen un menor salari, hi ha una diferència de 83.000 pessetes mensuals.

La situació de les Balears s'explica en part pels menors sous que es paguen al sector serveis, bàsic en l'economia de l'arxipèlag, en comparació als industrials. Així, el salari mitjà a l'àmbit estatal d'un treballador de la indústria és de 229.902 pessetes front a les 203.947 que cobra un empleat de serveis. A més, els primers han experimentat un augment del 2'9 per cent front l'1'8 dels segons. Així mateix, la forta activitat a la construcció s'ha reflectit en un increment salarial del 4'1 per cent donada la falta de mà d'obra qualificada. En tot cas, els sous són amb diferència els més baixos i no arriben a les 184.000 pessetes brutes.

Sigui com sigui, el cert és que tant a nivell de sous com, cosegüentment, de pensions, els treballadors balears es troben lluny no només de comunitats com Madrid, Astúries, Cantàbria, Navarra o Catalunya sinó també de la mitjana estatal, malgrat que l'indicador del PIB per càpita sigui molt superior a les Balears que a la resta de l'Estat.

Aquestes xifres semblen donar la raó a la denúncia sindical de la poca distribució de la riquesa que es genera a les Illes. En tot cas, també s'ha de recollir el raonament de la patronal respecte de les grans diferències del mercat laboral balear, molt estacional, amb el de la resta de l'Estat. Un factor que distorsiona, segons s'apunta, els resultats estadístics.

Davant el comportament dels salaris a nivell estatal, els sindicats UGT i CCOO posaren ahir de relleu que el creixement dels sous s'ha moderat en els darrers anys i és compatible amb el manteniment dels costs laborals de les empreses, a les quals reclamen, per tant, que facin un major esforç per a la creació de llocs de feina.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.