La desconnexió del repetidor de Voltor a Alfàbia, el 22 d'agost passat, «va ser a causa d'un sabotatge». Així ho declarà el president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Mir, en formalitzar, ahir matí en els jutjats de la via Alemanya de Palma, la denúncia penal pels fets.
Les argumentacions del portaveu de l'Obra no són gratuïtes, es basen en el peritatge de l'enginyer de Telecomunicacions Jaume Vicens. El document, assevera Mir, «demostra al 100 per cent» el caràcter delictiu del succés.
El president de l'OCB acudí als jutjats a les onze i mitja del matí acompanyat de l'advocat Antoni Ribas, que a més era president de l'entitat quan aquesta va aconseguir recollir fons per instal·lar els repetidors que permeten veure les televisions autonòmiques de Catalunya i València a Mallorca.
La denúncia, anuncià Mir, també l'ha remesa a la delegada del Govern i a la Fiscalia de Balears.
El peritatge que lliuraren enumera els aspectes que eliminen la possibilitat que el tall el causàs una pana del propi mecanisme. «No hi ha indicis de sobrecàrrega "transcriu", cremades ni danys físics, ni del cable presumptament extret ni del seu born de connexió».
«Aclarir els fets»
El president de l'Obra destacà que el fet de presentar el cas davant els tribunals «és el punt d'inici per aclarir els fets», i va demanar a la Justícia i a la Guàrdia Civil que «investiguin per trobar els responsables».
En aquest sentit, Mir recordà el paper «clau» que va tenir el 1989 la Guàrdia Civil per aclarir l'atemptat contra el repetidor. Aquell fet va ser comès per l'anticatalanista Jaime Martorell.
Antoni Mir explicà que la persona que manipulà el repetidor havia de tenir coneixements d'electrictat, «perquè un profà no sabria manipular els aparells danyats».
El text de l'informe explica: un inexpert «no seria capaç d'introduir una clau Allen en el born de connexió de l'escomesa (...) amb el consegüent perill en manipular-ho», i assenyala que si no és tractàs d'un no versat, «hauria procedit simplement a tallar els cables visibles».
A més a més, per manipular el pern afectat no serveix qualsevol eina. «El tipus de grampó "dicta el peritatge" que s'utilitza per a la fixació dels cables no és el convencional que pot trobar-se en un aparell de consum (normalment estrella o pla), la qual cosa reforça la hipòtesi que qui va realitzar la desconnexió sabia allò que trobaria».
De la mateixa manera, el document acusador afegeix que «hauria de ser una persona que o bé conegués els horaris usuals de Voltor i Retevisión, o bé va estar esperant que no hi hagués ningú a les instal·lacions».
Recordam que el tall de l'emissió es produí en plena retransmissió del partit de la Supercopa entre el Mallorca i el Barça disputat en el Nou Camp, cosa que indica, segons Mir, «el perfil de les persones a qui això pot molestar».
El president de l'Obra informà que han arribat a un acord amb Gesa per traslladar els comptadors, objecte del sabotatge, des de la vorera de la carretera a l'interior de les instal·lacions de Voltor perquè tenguin la màxima seguretat.
«Comença ara»
El misser Ignasi Ribas afegí que es presenta la denúncia perquè s'instrueixin unes diligències penals i que «la investigació pròpiament dita comença ara». Pel que fa a les penes que podrien aplicar-se, és difícil determinar si els fets s'han de tipificar com a estralls o danys.
El president de l'OCB expressà el desig que «mai més pugui privar-se els telespectadors de les Balears de la llibertat de poder veure emissions que es retransmeten des del repetidor d'Alfàbia».
La desconnexió en les instal·lacions de Voltor afectà el Canal 9, TV3, Canal 33, Canal 4 i TeleNova, i a quatre emissores de ràdio: Catalunya Ràdio, Catalunya Música, Ràdio Associació i Catalunya Informació.