algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El Col·legi d'Arquitectes exigeix un pla d'ordenació per reformar el moll Vell

El degà assegura que va estar dues hores per convèncer el president de l'Autoritat Portuària

El Col·legi d'Arquitectes va proposar a l'Autoritat Portuària de Balears treure a conscurs públic un pla director d'obra del moll Vell, per ordenar l'àmbit d'actuació i definir la zona d'execució que regiran les futures bases del projecte o projectes.

Així ho va anunciar ahir el degà del Col·legi d'Arquitectes, Antoni Ramis, després de mantenir, dijous passat, una reunió amb el president de l'Autoritat Portuària, Lluís Ramis d'Ayreflor. Antoni Ramis va explicar al president que, en lloc de posar-se d'acord les diferents forces ciutadanes i col·lectius que integren la comissió del port vell per redactar el plec de condicions del projecte, primer calia definir les bases per treure a concurs un pla d'ordenació global.

A tot això, Ramis d'Ayreflor no va dir que no. De fet, el degà va comentar ahir que «vàrem estar dues hores per convèncer-lo». Més tard, Antoni Ramis dubtà de si presentarien la proposta ells o si ho feria l'Autoritat Portuària. Però, des d'aquest segon organisme, que respongueren confirmant l'encontre entre ambdues entitats, afegiren que la proposta era del col·legi.

El col·lectiu d'arquitectes demana aquest plantejament perquè considera necessari definir l'àmbit d'actuació i, alhora, ordenar-lo per sectors. En aquest sentit, proposen resoldre la zona d'integració del port amb la resta de la ciutat, així com la zona d'execució, i definir els volums i les altures dels edificis; la situació del passeig; quines zones han de ser per a vianants i quines no; ubicar els espais verds i també redistribuir les empreses petites i grosses. A més, el pla d'ordenació haurà d'estudiar si és possible canviar el perímetre o conservar-lo, «perquè de fet no hi ha res històric en aquest port», afegí Ramis.

A la proposta, Ramis d'Ayreflor li va trobar alguns emperons, com ara la possibilitat que presentassin planejaments utòpics, de cost molt elevat. Aquesta preocupació va ser eliminada pel degà del Col·legi d'Arquitectes. Ramis va explicar que només calia, a efectes econòmics, definir el pressupost a les bases del concurs, així com els metres quadrats edificats i els seus diferents usos.

Antoni Ramis també va comentar a Ramis d'Ayreflor la necessitat de comptar amb un jurat mixt pel concurs del pla d'ordenació del moll Vell, integrat per membres del port i, també, per arquitectes, enginyers de camins i entitats ciutadanes.

El Col·legi d'Arquitectes també va presentar a Ramis d'Ayreflor una fórmula alternativa de concurs. Així, en lloc d'un sol projecte del port Vell, proposen realitzar un concurs de projecte per unitats i que sigui, precisament, el pla d'ordenació allò que defineixi el sector tenint en compte les diferents activitats.

Antoni Ramis explicà al president de l'Autoritat Portuària el pla de projecte del port de Barcelona, que després no es va dur a terme, però que ells consideren que és el més adient per a Palma. «Si treus a concurs les unitats no necessites el macroinversor», comentà.

Des de l'Autoritat Portuària s'insistí en la condició que la inversó i projecte vagin units. Una exigència que no desagrada al col·legi. «Si es convoquen concursos per sectors, arquitectes, constructors i inversors podrien ser de l'Illa. Fins i tot, hi podrien trobar gent interessada en els bars de la Llonja».

A més, els arquitectes plantejaren a Lluís Ramis la possibilitat d'accedir al fons de cohesió, per fer front a les despeses que generin les obres d'integració del port amb la ciutat i, també, les de recuperació del paisatge. Ara, aquestes propostes, que dijous va negociar el col·legi, seran presentades a la comissió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.