algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El turisme més «ecològic» de l'Illa, en alça

L'Autoritat Portuària preveu que 128 creuers turístics atraquin al port de Palma fins a final d'any

El port marítim de Palma ha viscut aquest estiu moments d'autèntic overbooking de creuers. Alhora cinc i, fins i tot, sis trasatlàntics han fet escala a aquest port base de Balears.
Encara ara, les previsions de l'Autoritat Portuària de Palma són d'allò més optimistes. El mes de setembre 62 creuers turístics tenen previst atracar en el port de Palma, però lLa xifra disminueix a 54 quan es miren les previsions d'octubre. No obstant això, és el mes de novembre quan es registra una forta davallada en les reserves. Ara per ara, només es tenen comptabilitzades nou escales. Mentre que per al mes de desembre aquesta quantia baixa fins a un total de tres creuers turístics, amb destinació cap a Gibraltar, Niça i Gènova.
L'oferta es manté aquest mes de setembre. Això provoca que alguns dies es registrin les mateixes ocupacions diàries que les del mes d'agost. De fet, aquest mateix dimarts dia 8 seran sis els vaixells que faran escala, la majoria d'aquests amb destinació a Barcelona.

Els dimarts  

I és que els dimarts és el dia de major convergència de paquebots a aigües mallorquines. Aquesta cadència es mantindrà fins el mes de novembre, fet que valora molt positivament l'Autoritat Portuària. Tan és així, que el seu portaveu destaca que «els creuers turístics són l'aportació marítima al turisme de qualitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears».
Malgrat l'elevada ocupació que també es registrarà aquest mes de setembre, els vaixells ja comptaran amb una nova zona d'atracament. L'estació marítima número 5, situada al Dic de l'Oest, s'ha rehabilitat per acollir el trànsit de creuers. Aquesta estació entrarà en funcionament a mitjans de mes, encara que l'esplanada on aparcaran els autobusos no estarà enllestida fins a final de mes. Més de mig milió de passatgers, exactament 574.699, varen elegir l'any passat aquesta fòrmula de vacances per visitar les Illes; això representà un increment del 64 per cent respecte de l'any anterior. Fins el primer semestre de l'any només havien visitat els ports Balears 126.332 passatgers.

Creixement  

Enguany s'espera un creixement en el nombre de passatgers, que ja s'ha mantingut des del començament de la dècada de 1990, amb una única variació a la baixa: el 1992.
Ara per ara, la temporada de creuers s'estén de març a novembre, fet que contribueix a rompre l'estacionalitat, segons comenten les fonts de l'Autoritat Portuària. Alhora, expliquen el perfil del turista de creuer: es tracta d'un tipus de turisme que no consumeix territori, un bé escàs i limitat a aquesta Comunitat. El perfil del turista que ve a Illa amb paquebots respon al d'una persona d'edat compresa entre els 40 i 65 anys, i de poder adquisitiu mitjà-alt. La valoració que aquests passatgers fan de l'oferta turística de les Balears és molt positiva. D'altra banda, l'índex de satisfacció de l'usuari final en cada una de les Illes oscil·la entorn el 70 per cent. El grau de satisfacció general i el poc temps del qual disposen per visitar les Illes, fan que prop del 80 per cent mostri la seva intenció de repetir la visita. La seva despesa efectiva es calcula en uns 8.700 milions.

Poc consum  

Encara que el turisme de creuers és el que menys consum de territori realitza, la seva rendibilitat «ecològica» no és del tot certa. No consumeixen aigua, tampoc electricitat, però quasi tots tornen. O com a mínim això díuen les estadístiques. Segons una d'aquestes, realitzada per Gadeso, el 80 per cent dels turistes que fan escala a les Illes es mostren disposats a tornar-hi.
I és precisament aquí, a la tornada, quan fan el consum que no varen fer abans. Són de classe mitjana alta, i aquest fet els permet, a la tornada, consumir encara més.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.