La producció vitícola de la comarca serà enguany sensiblement
inferior a la darrera collita registrada tot i que s'han posat en
explotació noves vinyes.
Aquesta és la previsió realitzada pel Consell Regulador de la
Denominació d'origen Binissalem quan només falten un parell de dies
perquè comenci de forma oficial la verema. El recés productiu s'ha
xifrat entre el 10 i el 15% de forma que s'espera veremar poc més
de 1.100 tones de raïm.
La principal causa d'aquesta minva s'ha de cercar, com quasi
sempre, en els factors meteorològics. Els experts consideren que
l'estiu ha estat massa sec perquè el raïm s'hagi desenvolupat al
màxim. Algunes vinyes de la comarca fa mesos que no veuen una gota
d'aigua.
En contrast amb la quantitat esperada, la qualitat del raïm serà
molt bona i superior a la de l'any passat. Almenys així ho ha posat
de manifest els primers estudis de color i graduació fets. Aquesta
circumstància permetrà a les bodegues tenir una excel·lent matèria
primera per a reserves i grans reserves, pel que fa al vi
negre.
La gran categoria del raïm revertirà en uns quantiosos beneficis
per als pagesos, ja que les taules de preus s'elaboraran a l'alça.
Sempre depenent de la graduació els preus rondaran les 100 pessetes
per quilo, tenint en compte que poden arribar fins a les 120 en
casos de grau màxim (14º).
La majoria de bodegues començaran la verema entre la propera
setmana i la següent i es preveu que aquesta operació s'allargui
per espai d'uns quaranta dies.
Tanmateix en alguns indrets ja s'ha veremat la varietat blanca
Chardonnay, d'origen francès i que té una maduració primerenca.
L'altra varietat mallorquina blanca «premsal blanc» serà la primera
que es recollirà el setembre, a la qual seguiran les negres manto
negro i cabernet sauvignon.
La verema d'enguany arriba en un ambient d'eufòria per al sector
vitícola. El nombre de productors augmenta cada any que passa i ja
són sis les bodegues importants acollides a la Denominació
d'origen. D'altra banda també s'ha ampliat l'extensió de vinya.
Enguany s'han posat en conreu 10 noves hectàrees que s'afegeixen a
les 302 ja existents. A més, hi ha molts terrenys on s'han plantat
seps novells.
Perspectives
El creixement del sector del vi és ja una realitat consolidada i
amb unes perspectives de futur molt optimistes. Aquesta il·lusió
desbocada, emperò, es veu amb molt recel. La comarca té uns
recursos agrícoles limitats. Intentar assolir un ritme de producció
alt podria ser terriblement perjudicial ja que els pagesos, que ara
poden treure quatre duros, serien els que primer ho pagarien.
Amb una collita més quantiosa i amb més productors augmenta la
competència de forma que els preus de venda del raïm podrien caure.
Això faria poc rendible un cultiu que ara sí dóna guanys.
Per una altra banda, la producció s'ha caracteritzat fins ara per
la gran qualitat dels vins que es comercialitzen amb uns preus
alts. Créixer de forma abusiva significaria sacrificar l'important
esforç fet pels productors i per la Denominació d'origen perquè es
reconegués la qualitat del nostre vi.