muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Manco verema però d'excel·lent qualitat

Els productors de vi esperen una collita més magre que l'any passat però de major graduació

La producció vitícola de la comarca serà enguany sensiblement inferior a la darrera collita registrada tot i que s'han posat en explotació noves vinyes.
Aquesta és la previsió realitzada pel Consell Regulador de la Denominació d'origen Binissalem quan només falten un parell de dies perquè comenci de forma oficial la verema. El recés productiu s'ha xifrat entre el 10 i el 15% de forma que s'espera veremar poc més de 1.100 tones de raïm.
La principal causa d'aquesta minva s'ha de cercar, com quasi sempre, en els factors meteorològics. Els experts consideren que l'estiu ha estat massa sec perquè el raïm s'hagi desenvolupat al màxim. Algunes vinyes de la comarca fa mesos que no veuen una gota d'aigua.
En contrast amb la quantitat esperada, la qualitat del raïm serà molt bona i superior a la de l'any passat. Almenys així ho ha posat de manifest els primers estudis de color i graduació fets. Aquesta circumstància permetrà a les bodegues tenir una excel·lent matèria primera per a reserves i grans reserves, pel que fa al vi negre.
La gran categoria del raïm revertirà en uns quantiosos beneficis per als pagesos, ja que les taules de preus s'elaboraran a l'alça. Sempre depenent de la graduació els preus rondaran les 100 pessetes per quilo, tenint en compte que poden arribar fins a les 120 en casos de grau màxim (14º).
La majoria de bodegues començaran la verema entre la propera setmana i la següent i es preveu que aquesta operació s'allargui per espai d'uns quaranta dies.
Tanmateix en alguns indrets ja s'ha veremat la varietat blanca Chardonnay, d'origen francès i que té una maduració primerenca. L'altra varietat mallorquina blanca «premsal blanc» serà la primera que es recollirà el setembre, a la qual seguiran les negres manto negro i cabernet sauvignon.
La verema d'enguany arriba en un ambient d'eufòria per al sector vitícola. El nombre de productors augmenta cada any que passa i ja són sis les bodegues importants acollides a la Denominació d'origen. D'altra banda també s'ha ampliat l'extensió de vinya. Enguany s'han posat en conreu 10 noves hectàrees que s'afegeixen a les 302 ja existents. A més, hi ha molts terrenys on s'han plantat seps novells.

Perspectives  

El creixement del sector del vi és ja una realitat consolidada i amb unes perspectives de futur molt optimistes. Aquesta il·lusió desbocada, emperò, es veu amb molt recel. La comarca té uns recursos agrícoles limitats. Intentar assolir un ritme de producció alt podria ser terriblement perjudicial ja que els pagesos, que ara poden treure quatre duros, serien els que primer ho pagarien.
Amb una collita més quantiosa i amb més productors augmenta la competència de forma que els preus de venda del raïm podrien caure. Això faria poc rendible un cultiu que ara sí dóna guanys.
Per una altra banda, la producció s'ha caracteritzat fins ara per la gran qualitat dels vins que es comercialitzen amb uns preus alts. Créixer de forma abusiva significaria sacrificar l'important esforç fet pels productors i per la Denominació d'origen perquè es reconegués la qualitat del nostre vi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.