algo de nubes
  • Màx: 18.7°
  • Mín: 8.69°
18°

Tractar l'osteoporosi pot ajudar contra la periodontitis

L'osteoporosi és un trastorn metabòlic molt comú que afecta els ossos. En major mesura, són les dones les que surten més perjudicades però aquest trastorn no entén de sexes ni d'edats encara que, com és lògic, amb el pas dels anys solen augmentar el nombre d'afectats. Sent així, el sector que més risc corre són les dones d'avançada edat. De fet, es calcula que una de cada tres la pateix després de la menopausa. Posar-se en mans d'especialistes, seguir les seves indicacions i tenir la teràpia adequada és fonamental, però a més ara s'ha sabut que guarda una estreta relació en la prevenció de la periodontitis, d'acord a una investigació duta a terme per experts de la Universitat de Nova Buffalo (Estats Units). Per sort pels qui pateixen aquest trastorn, la medicina ha avançat molt i s'ha arribat a teràpies com la Andulación (més informació aquí) amb la qual s'aconsegueix alleujar el dolor i augmentar el benestar físic, així com el rendiment del pacient.
Per a l'estudi esmentat els investigadors van analitzar a un total de 500 dones postmenopàusiques. D'elles, un total de 356 van ser diagnosticades amb osteoporosi i 113 van decidir optar per seguir una teràpia a força d'estrògens. Després de dur a terme la seva anàlisi, els experts es van adonar que aquelles dones que havien rebut un tractament per tractar l'osteoporosi comptaven amb una menor profunditat en el sondatge periodontal, així com una menor pèrdua d'inserció clínica (o el que és el mateix, l'espai que hi ha entre les dents i el teixit que els envolta). Totes elles també comptaven amb un sagnat menor de les genives que els qui no havien rebut cap tractament enfront de l'osteoporosi. Una dada que va destacar sobre tots els altres va ser que en les dones amb més de 50 anys que havien estat tractades per a osteoporosis eren fins a un 44% menys propenses a sofrir d'osteoporosi severa enfront dels qui no havien comptat amb cap tipus de teràpia.
Malgrat tot, els científics són prudents i han reconegut que requereixen més recerques futures per poder concloure si la prevenció i el tractament que es pugui dur a terme enfront de l'osteoporosi pot ajudar enfront de la pèrdua de dents i enfront d'una malaltia de les genives. Això sí, matisen que els resultats obtinguts el que vénen a fer és «confirmar les troballes d'estudis previs» que ja van suggerir que la teràpia amb estrògens guardava relació amb la prevenció de la periodontitis, tal com va puntualitzar el coautor de l'estudi, Frank Scannapieco.

L'osteoporosi i el seu tractament a primerenca edat
El fet que aquesta malaltia tengui una estreta relació amb les persones d'edat avançada no és obstacle perquè es pensi en ella abans i es prenguin les mesures oportunes, sempre que sigui possible. Es calcula que a l'Estat espanyol més de dos milions i mig de persones es veuen afectades per aquest trastorn. Això comporta que a l'any es produeixin mig milió de fractures vertebrals i més de 40.000 fractures de maluc Amb això, es disminueix la qualitat de vida d'aquestes persones i, a més, també augmenta el seu risc de mortalitat.
La prevenció primària, com comentem, és bàsica però no ho és menys la prevenció secundària. És a dir, aquella que se centra en els pacients que ja han patit alguna fractura osteopàtica. L'objectiu, segons Carlos Bastida, president de SEMG a Galícia (Societat Espanyola de Metges Generals i de Família) és que els qui ja han passat per això, es quedin aquí i no vagi a més, «atès que l'esperança de vida ha augmentat considerablement, que aquests anys siguin amb una qualitat de vida tan bé com sigui possible».
Per descomptat que davant l'edat és molt difícil lluitar però el que volen ressaltar els especialistes és que cal estar atents als senyals i que el que de vegades passa en un centre d'Atenció Primària per una simple factura no és tal i requereix un diagnòstic apropiat per poder prendre les mesures oportunes al més aviat possible, millor.
«Es fa totalment necessari que el metge d'Atenció Primària aprengui a valorar aquestes fractures, sabent reconèixer les que es deuen a la fragilitat de l'os, i actuar en aquests pacients fracturats per tractar de prevenir les següents fractures», van assenyalar diferents especialistes durant el Congrés Nacional del SEMG.
Al mateix congrés es van donar les pautes clau als facultatius per saber reconèixer quan una factura va més enllà i implica una altra sèrie de riscos, ja que el seu objectiu és que aquelles persones que pateixin d'osteoporosis siguin valorades com es deu, donant a «aquesta patologia la importància que té» i evitant que cap dels afectats es quedi sense tractament.
En cas que algú presenti dolors recurrents (com poden ser a la zona de l'esquena, les nines, el maluc o les articulacions) o s'hagi fracturat, per descomptat, el millor que pot fer és posar-se en mans d'especialistes i esperar a tenir un diagnòstic clar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 6 anys

Crec que la causa principal de la osteoporisi ès la llet pasteuritzada i productes lactis derivats.

¿Què tal si se li pregunta primer a lo malalt de osteoporsi si pren llet pasteuritzada?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente