Qui havia sentit a dir mai que al puig Major s'hi fa fonoll pirinenc?

Medi Ambient consolida un endemisme de la família dels turbits

TW
0

«Ses muntanyes de Cabrera / són ses més altes del món / i de tan altes que són, /s'hi fa mollera roquera» diu irònicament la cançò popular. De tothom és sabut que aquesta herba es fa per les voreres dels camins.El que el poble no sap, però, és que al puig Major "que ho és alt, i molt" hi sobreviu una espècie de la mateixa família del fonoll que és una autèntica relíquia vegetal.

És tracta d'una herba arcaica que dóna testimoni que en èpoques passades el clima a les Illes Balears era molt més fred que no ara. El Ligusticum hutteri "que és la manera científica com s'anomena aquest fonoll" està directament relacionat amb la flora pirinenca, alpina i dels massissos muntanyosos del centre d'Europa.

Si ha aconseguit sobreviure en una petita i testimonial part de Mallorca és perquè el microclima del puig Major ho ha afavorit.
Ara, la Conselleria de Medi Ambient ha aconseguit consolidar una de les poblacions d'aquest endemisme. Per això ha tancat amb una filferrada un redol del puig per evitar que les cabres orades, que són el seu principal depredador, hi entrin. S'ha comprovat que la sobrepoblació d'aquests mamífers posa en perill la supervivència d'aquest turbit. El tancat ha assegurat el bon ritme de creixement de les plantes i ha garantit una bona producció de llavors per a aquesta temporada. La Direcció General de Protecció d'Espècies també té previst redactar un pla per assegurar la protecció de tota la flora relicte que hi ha a la serra de Tramuntana.

Ah! Una variant de la cançó diu: «Ses muntanyes de Cabresta / són ses més altes del món / i de tan altes que són / s'hi fan caragols amb cresta».Aquests tipus d'animals encara no han estat descoberts per la comunitat científica. Si se'n trobassin, ben segur que el Govern en garantiria la protecció.