El Govern no tenia assegurats els béns destruïts en l'incendi del magatzem Flex

La Conselleria de Cultura va confirmar que l'enteixinat de Can Verí és irrecuperable

TW
0

Els béns que s'han cremat a les antigues naus de Flex no estaven assegurats. Segons confirmà a aquest diari Sebastià Vanrell, secretari general tècnic de la Conselleria de Cultura, «la tendència del Govern és només d'assegurar els béns immobles, però no els mobles». El polític va poder confirmar que cap dels béns fulminats per les flames no estava assegurat. Segons explicà, «la normativa estableix un sistema de responsabilitat directa respecte de tercers, però no per recuperar el valor d'aquestes peces. De tota manera -es lamentava Vanrell-, els doblers no ens tornarien aquests objectes» de valor incalculable. En una nota emesa per la Conselleria, s'hi afirma que segons l'informe presentat per la directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou, en el moment de l'incendi del magatzem hi havia els dos enteixinats mudèjars, de cinquanta metres quadrats cada un. El de Can Verí està consumit per complet, i quant al del carrer de Sant Gaietà, de titularitat estatal, se'n podria conservar qualque biga que «serviria de testimoni del que fou»; una guillotina de titularitat estatal, que pot conservar-se de manera parcial; tres màquines d'impressió d'Ultima Hora, dipòsit del Grup Serra, que poden conservar-se parcialment; i una maqueta de la Llonja, consumida del tot.

Quant a la possibilitat que el Ministeri de Cultura, titular del teginat de Sant Gaietà, emprengués accions contra la Conselleria, Vanrell destacà que, «entre administacions, la responsabilitat varia. No és la mateixa que entre l'Administració i un tercer». Des de la Conselleria, duen a terme en aquests moments una investigació interna per esbrinar on va fallar el sistema, «perquè les mesures de seguretat del magatzem eren les correctes», assegurà Vanrell, tot i que encara no s'ha plantejat si es es fixarà cap protocol de seguretat, que es podria establir tant en l'àmbit de les conselleries com del Govern de la Comunitat.

Des del primer moment, tant els serveis de seguretat de la Comunitat, com la Policia Científica i el Departament de Bombers de Palma han treballat per determinar què provocà l'incendi i com s'originà: «L'abast d'allò cremat és tan gran que serà pràcticament impossible fixar si es tractà d'un incendi provocat o de cap fallida tècnica», conclogué Vanrell. Aquests magatzems havien estat transferits per la Comunitat a l'Ajuntament de Palma. Aquest, al seu torn, i dia 31 de gener -per la qual cosa s'anaven buidant-, les havia de permutar a Fernando Palazuelo, com a part del conveni al qual arribà aquest promotor per deixar de construir el que pretenia de tot d'una a les torres del Temple.