Neix Jenny von Westphalen (1814)
Aquest nom ens podria dir, en general, poca cosa. Però quan empram els mots que hi ha gravats en una llosa sepulcral del cementiri de Highgate, a Londres, la cosa és ben diferent: «Jenny von Westphalen, the beloved wife of Karl Marx», que moriria el desembre del 1881. Quatre anys més vella que el seu marit, Jenny es casava el 1843 i el matrimoni s'instal·lava a París, on Marx contactà amb diferents societats secretes de caràcter socialista i comunista. Per altra banda, en aquells dies, acabà la redacció de «La qüestió jueva» i publicà el primer volum dels «Annals franco-alemanys» en col·laboració amb Arnold Ruge. Jenny rep, a més d'aquest, els que seran grans amics del seu marit, com Engels. També es relaciona amb Heine, Proudhon, Bakunin... Neix, el 1844, la primera filla, que nom també Jenny. Un any després, el matrimoni és expulsat de França i es transllada a Brussel·les. Aquell mateix any neix Laura, la segona filla, i el següent, el primer fill mascle, que malaltís, només viurà fins a l'edat de nou anys. El 1848 els Marx són expulsats de Brussel·les i tornen a París, aquesta vegada a instàncies del Govern revolucionari. No hi estan molt temps i Karl és convidat a anar a Colònia per encarregar-se de la redacció de la «Nova gazeta Renana». L'any següent, Marx és processat però en resulta absolt. El matrimoni peregrina, aleshores, per França i Alemanya i no té casa segura fins que el 1850 s'estableix a Londres. Allà, Jenny, tindrà un altre fill, Guido, que dissortadament només sobreviurà un any. El seu marit treballa sense descans i esdevé col·laborador del «New York Daily Tribune», que a més d'altres col·laboracions periodístiques els ajuda a viure, encara que molt pobrament. Marx es debat entre «la filosofia de la miseria» i «la miseria de la filosofia», però en tot moment té l'amor de Jenny, que el 1851 li dóna una altra filla, Franciska, que morirà l'any següent. Es com si hi hagués una maledicció contra la seva nissaga, una situació que resulta desesperant. Explica un dels biògrafs de Marx que «Engels fou el que sapigué consolar Jenny en els pitjors moments. Era el confident de la família i quan aquesta es trobava en una situació força difícil, allà estava ell, diligent i generós, disposat a resoldre el problema: la factura del metge, el lloguer de l'habitatge, la gestió amb una editorial, la correció de les proves en un llibre nou...»
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.